De Poolse kunstenaar Horacy Muszynski toert in een rijdend atelier langs de Waddenkust op zoek naar griezelverhalen. Alles komt in oktober samen in een horrorfilm.

Het is de zesde keer dat het mobiele atelier van Voorheen De Gemeente (VHDG), initiatief voor beeldende kunst, uitrukt. Horacy Muszynski, afkomstig uit Warschau, startte zijn tocht eind augustus in Leeuwarden, tufte langs de kust van Noord-Friesland, stak over naar Ameland en houdt deze week halt in Ternaard, waar hij filmopnamen maakt en sleutelt aan het filmdecor voor zijn experimentele horrorfilm.

,,Het wordt een mockumentary ’’, vertelt de kunstenaar. Ofwel: een fictief verhaal in documentaire stijl.

Lokale mythes

Ter voorbereiding op zijn film, die op 24 oktober in Leeuwarden wordt vertoond en die hij ook in Polen zal laten zien, sprak hij met kustbewoners over griezelige ervaringen, lokale mythes en paranormale verschijnselen. Het ging natuurlijk over Rixt van het Oerd en over het geheimzinnige Oera Linda-boek, maar ook over verdronken koeien en merkwaardige priesters.

Al die indrukken vermengt Muszynski met eigen fantasieën, bijvoorbeeld een over de grote, zwarte Leeuwarder Achmeatoren, een plek van waaruit de hele omgeving wordt bestuurd. ,,Die dreigende gestalte, dat zwarte vlak, dat prikkelt mijn verbeelding’’, zegt de kunstenaar. ,,Ik maak er een nieuwe urbane mythe van.’’

Heel veel wil hij nog niet over zijn film prijsgeven. De filmcrew, die bestaat uit studenten van NHL Stenden, is nog druk bezig. Het gaat over een groep zee-onderzoekers die door een buitenlandse filmmaker worden geportretteerd. De filmmaker wil van hen weten wát ze precies onderzoeken. Helemaal pluis is het niet, gniffelt Muszynski. ,,Meer zeg ik er niet over.’’

Griezelig laboratorium

Het interieur van de tot atelier en tijdelijke woning omgebouwde oude SRV-bus verraadt al iets: een deel ervan bouwde de kunstenaar om tot griezelig laboratorium. Reageerbuisjes en enge onderzoeksinstrumenten liggen er te glanzen in een blauwachtig licht. Hij wijst op zijn bedstede achterin de bus. ,,Dat matras haal ik eruit en er komen tralies voor. Hier komt, ehm, iets gevangen te zitten.’’

In de film komen allerlei aspecten uit de wonderlijke verhalen die hij langs de kust opdeed terug. ,,Ik vind het leuk om die oude verhalen met elkaar te combineren en op die manier iets te zeggen over de moderne wereld.’’ Ja, corona zit erin, grijnst hij.

Wie meer wil weten, kan vanaf 24 oktober naar de film komen kijken. Locatie: kunstruimte H47 in de Haniasteeg te Leeuwarden. De omzwervingen van de SRV-bus zijn te volgen via instagram.com/voorheendegemeente . Voor belangstellenden is er een whatsapp-groep: 06-49 283 387.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied