Recreatieparken op Waddeneilanden dicht, passagierslimiet op veerboten

De vuurtoren van Ameland. Foto: LC

Op de Waddeneilanden sluiten enkele parken de deuren vanwege het coronavirus. De veerboten laten een derde van de normale capaciteit aan passagiers toe.

De Terschellinger recreatieparken De Riesen bij Hee en Tjermelân bij Oosterend hebben per direct de deuren gesloten. ,,We hebben onze verantwoordelijkheid genomen om het virus op Terschelling tegen te gaan”, zegt directeur Melis de Vries van Terschelling Recreatie. ,,Ook aan onze medewerkers voelde je dat ze de situatie als onprettig ervaren.’’

Wie nog in het park is, kan zijn vakantie afmaken. De maatregel geldt voorlopig tot 6 april. Lopende boekingen kunnen worden omgezet.

Ook park Klein Vaarwater op Ameland stelt de ,,veiligheid van medewerkers, bewoners en gasten voorop’’ en sluit tot en met maandag 6 april. Het zwembad, de fitness en de horeca waren al gesloten. Alleen supermarkt Spar blijft open.

Wie in deze periode gereserveerd heeft, krijgt bericht van het bedrijf. Ook andere ondernemers zouden overwegen hun parken te sluiten.

Veerdiensten brengen capaciteit terug

Eerder op de dag werd al bekend dat beide veerdiensten, Wagenborg naar Ameland en Schiermonnikoog, en Doeksen naar Vlieland en Terschelling, de capaciteit van hun boten terugbrengen naar een derde van de normale capaciteit.

Voor Wagenborg betekent dit de normale veerdienst naar Schiermonnikoog terugbrengen van 1000 naar 350 passagiers, de boot naar Ameland van 1200 naar 400 en de snelboten van 48 naar 16.

Afstand van 1,5 meter

De maatregel wordt genomen om de gewenste afstand die het RIVM aangeeft van 1,5 meter tot een ander persoon in acht te kunnen nemen. Doeksen roept reizigers op ook in de wachtruimtes gespreid plaats te nemen.

Omdat digitale tickets bij Doeksen altijd op datum en afvaart gaan, werd de beschikbare capaciteit meteen aangepast. ,,Alleen iemand die niet geboekt heeft en aan de balie komt, kan te horen krijgen dat de boot vol is’’, aldus Annemiek van Brummelen van Doeksen.

Door de afschaling ontstond bij sommigen de indruk dat Terschelling gisteren overspoeld werd met toeristen. ,,We zien nog wel een aantal mensen met een dagarrangement deze kant op komen. Die waren al eerder geboekt’’, zegt Michel Aaldering, directeur van de VVV.

Eilanden op slot

De Duitse eilanden in de Noord- en Oostzee zijn per direct voor toeristen gesloten. Dat wilde de partij Samen Terschelling ook wel. Ze vroegen gisteren een extra raadsvergadering aan om een stop op inkomende toeristen in te stellen. Mensen die voor hun werk op het eiland moeten zijn, zijn welkom, maar reizen voor plezier moet uitgesteld worden.

Samen Terschelling ziet dat als een verplichting naar ouderen en zwakkeren op het eiland om hen te beschermen tegen het coronavirus. De stop zou gehandhaafd moeten blijven totdat de horeca weer open mag.

De spoedvergadering komt er niet omdat andere partijen en de burgemeester tegen zijn. Volgens de burgemeester kan de gemeenteraad niets doen omdat de voorzitter van de Veiligheidsregio alle bevoegdheden op dit gebied heeft.

De andere fracties houden zich aan de landelijke richtlijnen waarbij nog geen sprake is van regio’s op slot zetten.

menu