Een 59-jarige man uit De Koog mag twee jaar lang geen contact hebben met zijn directe buren of op hun erf komen. Doet hij dat wel, dan gaat hij voor een week de cel in. In mei voegde hij de buurvrouw toe: ’De politie gaat kijken hoe ik je afmaak.’

Dit was een van de straffen die de Alkmaarse politierechter Lamboo donderdag uitsprak in de strafzaak tegen deze M. S.

De man stond terecht omdat hij zijn buurvrouw vorig jaar twee keer heeft bedreigd en vernielingen heeft aangebracht in haar tuin. De rechter vond alle beschuldigingen bewezen en legde een werkstraf op van 32 uur.

Daarnaast kreeg S. dus een contact- en gebiedsverbod en moet hij ruim 1500 euro schadevergoeding betalen aan zijn buren voor geplaatste beveiligingscamera’s en smartengeld.

S. beschuldigt buren van duistere praktijken

S. ligt al geruime tijd overhoop met zijn buren. Volgens hem hacken ze zijn wifi-systeem, wordt hij overladen met schadelijke straling en vinden er duistere praktijken plaats in hun woning. „Het is te schaamteloos voor woorden en de wereld op zijn kop”, zo verklaarde de man bitter. „Ik heb vijftien keer geen aangifte kunnen doen van cybercrime en nu zit ik hier wel voor de rechter.”

De Texelaar gaf toe vorig jaar enkele malen over de schreef te zijn gegaan. In mei voegde hij de buurvrouw toe ’de politie gaat kijken hoe ik je afmaak’ en eind november riep hij: ’Ik kom zo bij je binnen. Ze slaan je elke dag de tyfus.’

S. erkende ook dat hij in juni een internetkabel bij de buren kapot heeft getrokken en dat hij bierflesjes in hun tuin heeft gegooid.

Gezin is bang

De buurvrouw liet in een slachtofferverklaring weten dat zij en haar gezin bang zijn voor M. S. „Hij moet maar eens weten wat hij aanricht bij ons. Het wordt steeds erger. Ook mijn kinderen worden geïntimideerd. In de rechtszaal doet hij zich voor als schaap, maar zodra hij is vertrokken komt de wolf weer tevoorschijn.”

De Koger deed de verklaring af als ’leugens’. De politierechter zei zich zorgen te maken over de situatie. Zij kon de frustratie van S. begrijpen, maar de strafzaak ging daar volgens de rechter niet over.

Officier van justitie Rosendahl vond dat het bedreigen van zijn buren en het vernielen van spullen niet bijdraagt aan een oplossing van het slepende conflict. Hij verweet S. onberekenbaar gedrag en vond daarom een contact- en gebiedsverbod terecht. „Dit moet gewoon stoppen.” De aanklager eiste verder een werkstraf van 32 uur.

Advocaat Van der Himst vond een verbod om bij de buren op het erf te komen wel een erg zwaar middel. Hij vond die straf te voorbarig. S. zelf zei dat hij nog nooit bij de buren op het erf is geweest.

Contact- en gebiedsverbod

Rechter Lamboo vond de feiten ernstig genoeg om een contact- en gebiedsverbod op te leggen. „Wat er ook speelt met je buren, dit kan gewoon niet.” De verboden gaan ook direct in, zodat de Koger zich er direct aan moet houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied