Gemengde reacties bij Doeksen en Wagenborg op coronasteun voor veerdiensten

Foto: JanSpoelstra.nl

Doeksen en Wagenborg reageren gemengd op de 1,5 miljard steun voor ov-bedrijven.

Paul Melles, directeur van Rederij Doeksen, is blij met de financiële regeling die uit de onderhandelingen met de staatssecretaris is gekomen. Dit stelt hij alleen wel met enige terughoudendheid. ,,We zijn in zo verre tevreden, maar natuurlijk hadden we een beter jaar dan dit willen draaien, zonder die corona-ellende die ons allemaal treft”, stelt hij.

Met de 93/7-regeling van het kabinet, waarbij OV-bedrijven nog voor zeven procent van de totale kosten zullen opdraaien, geeft dat Doeksen de zekerheid dat het de normale dienstregeling kan blijven voeren. Melles: „Het is een onderhandeling geweest, waarbij is aangegeven dat een lager dekkingspercentage van het kabinet niet kan, want dan gaat een continuïteitsprobleem ontstaan. En uiteindelijk is dit er dan uitgekomen, waarmee we in elk geval op dezelfde voet door kunnen.”

In werkgroepen zou nu bekeken worden wat het geldakkoord per vervoersbedrijf zal gaan betekenen. ,,Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen”, besluit Melles.

Seizoenseffect niet meegenomen

Ger van Langen van rederij Wagenborg is minder enthousiast dan collega Melles. ,,Geen goed nieuws’’, reageert hij. Van Langen benadrukt dat de regeling gebaseerd is op de kosten van het tweede half jaar van 2019. ,,Het OV heeft dan de minste omzet en de hoogste kosten. Ook wij hebben de hoogste kosten in het eerste half jaar, zoals werfbeurten.’’

Volgens Van Langen is ook het seizoenseffect niet meegenomen, net als de afhankelijkheid van de eilander economie. ,,Wij moeten de maximale dienstregeling varen met een capaciteitsbeperking.’’

Van Langen laat weten dat hij nader overleg wil met het ministerie over het goed bereikbaar houden van de eilanden. Woensdag is hij daarom weer in Den Haag.

menu