Hans-Peter Kuttler tussen de jan-van-genten. ''De natuurgebieden zijn bij jullie toch aan de kleine kant.''

Waddendieren én mensen in Duitse natuurdocumentaire

Hans-Peter Kuttler tussen de jan-van-genten. ''De natuurgebieden zijn bij jullie toch aan de kleine kant.'' Foto Denalifilm

Waddendieren spelen de hoofdrol in een documentaire die de Duitse filmmaker Hans-Peter Kuttler dit en volgend jaar maakt over de Nederlandse natuur. De gewone zeehond krijgt natuurlijk een rol. Evenals lepelaars, bruine kiekendieven en bergeenden op Terschelling, grote sterns op Ameland en aalscholvers op Texel.

Filmer en bioloog Hans-Peter Kuttler uit Wesel heeft zichzelf een druk draaiboek opgelegd voor de voorjaren en zomers van dit en volgend jaar.

De beelden moeten samenkomen in een docu over de Nederlandse natuur op de Duitse tv-zender WDR. Twee derde van de beschikbare tijd (50 minuten) is ingeruimd voor het Waddengebied.

In de rest komen de Veluwe (edelherten, paddenstoelen en bodemdieren), de Biesbosch (rivierwatermanagement) en de Amsterdamse Waterleidingduinen (damherten) aan bod.

Innig verbonden

Waar menselijke activiteiten in natuurdocumentaires doorgaans discreet buiten beeld blijven, kiest Kuttler er juist voor geschiedenis en cultuur ook een plaats te geven. Het geeft hem naar eigen zeggen de kans om herkenbare elementen toe te voegen om zijn publiek tegemoet te komen.

Bovendien zijn natuur en menselijke activiteiten in Nederland innig verbonden, zegt hij.

,,Het zou niet logisch zijn om alleen natuur te laten zien. De natuurgebieden zijn bij jullie toch aan de kleine kant en het is juist interessant om te laten zien hoe men bij jullie compromissen zoekt tussen mens en natuur.’’

Het meeste werk doet Kuttler alleen. Alleen in onherbergzame gebieden (hij filmde eerder onder meer in Spanje, Italië, Bulgarije en Kameroen) schakelt de filmer wel eens hulptroepen in om materiaal te sjouwen.

Stelsel van vergunningen ‘erg, erg ingewikkeld’

De filmer bekent dat hij het stelsel van overheden en vergunningen in Nederland ,,erg, erg ingewikkeld’’ vindt. Hij is al maanden bezig met het verkrijgen van toestemming om met camera en drone het veld in te gaan.

Dat is nu bijna rond, met dank aan de provincie Groningen, die hem ook bij allerlei andere overheden naar het juiste loket loodste. Van de provincie Fryslân mag hij dit en volgend jaar van mei tot en met augustus het Wad op.

Eind september hoopt de filmer zijn ruwe materiaal af te hebben, zodat de tv-documentaire eind 2021 of begin 2022 kan worden vertoond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Wadden
Waddengebied
menu