Bejaarde verdachte georganiseerde wietteelt blijft vastzitten

Wiet Foto: ANP

Een 72-jarige man uit Assen, die in juli werd opgepakt voor betrokkenheid bij georganiseerde hennephandel, blijft in de cel. De rechtbank in zijn woonplaats verlengde dinsdag zijn voorarrest met drie maanden.

De Assenaar werd op 16 juli aangehouden. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van het bezit van een hennepkwekerij met achthonderd planten in Grootegast en één met ongeveer honderd hennepplanten aan de Kerspellaan in Assen.

Het pand in Assen is vorige week door de gemeente drie maanden op slot gedaan. De Assenaar zou er tussen eind april en half juli hennep hebben geteeld.

Betrokkenheid bij growshop

In Grootegast werd volgens het OM tussen juni 2016 en januari dit jaar hennep geteeld. In januari werden ook al twee betrokkenen aangehouden. Die arrestatie leidde uiteindelijk naar de bejaarde man, die in juli werd opgepakt.

Bij hem werd toen ook een pistool gevonden. Verder wordt hij verdacht van betrokkenheid bij een growshop, waar je artikelen voor de hennepteelt kunt kopen, aan de Amerikaweg in Assen. Growshops werden lange tijd gedoogd in Nederland, maar zijn sinds 2015 verboden.

Hypotheekfraude

Tegelijkertijd met de 72-jarige Assenaar werden ook een 59-jarige man en een 55-jarige vrouw uit Assen en twee vrouwen en een man uit Hoogezand en de gemeente Het Hogeland aangehouden. Zij zitten niet meer vast, maar zijn nog wel verdachten.

Het politieonderzoek is volgens de officier van justitie nog niet afgerond. Er loopt nog een onderzoek naar mogelijke hypotheekfraude en ook worden de telefoons van de verdachten onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Hoe lang dat nog gaat duren, is volgens haar niet duidelijk.

Zaak duurt nog maanden

Advocaat Willem Bierens, die de bejaarde man bijstaat, vroeg de rechtbank hem ook vrij te laten. Drie maanden voorarrest is lang genoeg, gezien zijn leeftijd, vindt Bierens. De rechtbank is het daar niet mee eens.

Op verzoek van de advocaat wordt, als het onderzoek klaar is, eerst een regiezitting gepland. Daarop verschijnen alle verdachten en kunnen hun advocaten onderzoekswensen indienen. Het duurt naar verwachting nog maanden voordat de Asser rechtbank de strafzaak inhoudelijk behandelt.

menu