Burgemeester Van der Tuuk spreekt Westerkwartier toe bij dodenherdenking: 'Urgentie om verhalen over te dragen is groter dan ooit'

Burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier. Foto: Aernout Steegstra

Burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier sprak bij het oorlogsmonument in Trimunt. Hij zei dat de urgentie om kennis en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog over te dragen, groter is dan ooit met het verdwijnen van de generatie die de oorlog bewust heeft meegemaakt.

Hij hield een toespraak voor de website van de gemeente over drie van die verhalen. Een daarvan is het fusilleren van zestien onschuldige inwoners van De Haar, op 3 mei 1943 in Trimunt na een vermeende sabotageactie.

Ook de arrestatie van politieman Dirk Boonstra uit Grijpskerk, die in Grootegast weigerde om zeven Joodse inwoners op te pakken (hij werd met andere collega’s en marechaussees naar kamp Vught gebracht en overleefde de oorlog niet) en het ter plekke doodschieten van Hendrik Top in Grootegast door de Sicherheitsdienst, omdat hij niet wilde verklappen waar zijn zoon Piet was, horen volgens Van der Tuuk bij de verhalen die niet mogen worden vergeten.

Fietsroutes

Als alternatief voor de herdenkingsbijeenkomsten maakten de 4 mei comités uit de gemeente Westerkwartier zes fietsroutes langs monumenten in Aduard, Grijpskerk, Marum-Trimunt, Marum-Noordwijk, Grootegast-Oldekerk en Zevenhuizen- Leek- Tolbert. Onderweg komen fietsers langs bordjes die verwijzen naar informatie over verzetsstrijders, militairen, joden en burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier