Als gevolg van de coronacrisis wordt een kwart minder kleding ingebracht bij de zeven kledingbanken van Maxima in de provincie Groningen.

De kledingbanken betrekken met name nieuwe kleding vaak van modezaken in Noord-Nederland. ,,Die zaken trekken minder klandizie vanwege de crisis. Daardoor houden ze minder onverkochte kleding over die anders naar de kledingbanken van Maxima gaan.’‘, zegt voorzitter Henk Slagter van de overkoepelende stichting. Daaronder vallen de vestigingen van Maxima in Sappemeer, Veendam, Winschoten, Delfzijl, Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier.

‘We hoeven nog geen nee te verkopen’

Volgens hem is nog geen sprake van acute tekorten aan kleding. ,,We hebben nog geen ‘neen’ hoeven te verkopen. Maar het komt wel voor dat klanten in één van onze winkels een artikel hebben uitgezocht, waarvan ze een andere maat nodig hebben. Dan lukt het soms niet om de juiste maat te vinden’’, zegt hij.

De meeste behoefte hebben de kledingbanken aan kinderspijkerbroek en ondergoed voor dames en heren. ,,Hiervan verstrekken we alleen maar nieuwe kleding. Daarvan zijn we afhankelijk van de reguliere modebranche. Die heeft het moeilijk. Dat treft ons indirect’‘, zegt Slagter. Hij roept Groningers die financieel ruim bij kas zitten, om te helpen: .,,Wie voor zichzelf nieuwe kleding aanschaft, zou een paar extra ondergoedartikelen kunnen kopen om die aan Maxima te schenken.’‘

Kinderen zoveel mogelijk nieuwe kleding

Kinderkleding is een apart verhaal. ,,Kinderbroeken slijten in de praktijk heel snel. Kinderen dragen broeken vaak helemaal af. Tweedehands kinderkleding wordt dan ook nauwelijks ingebracht. Omdat de aanvoer van nieuwe kinderkleding stokt, is schaarste ontstaat.’‘ Slagter prijst zich gelukkig dat Maxima wel kan terugvallen op fondsen. ,,Wij zijn sinds twee jaar aangesloten bij een alliantie die zich ten doel stelt dat alle kinderen vanaf 2030 nieuwe kleding. Op school moet iedereen immers mee kunnen doen?’’ Instanties als provincie Groningen, Emma Foundation en SCI steunen dit doel. Dat levert de stichting Maxima ieder jaar rond de 40.000 euro op. Dat geld wordt doorgesluisd jaar de zeven kledingbanken. ,,Met dit geld - 4000 tot 5000 euro per filiaal - kunnen de kledingbanken nieuwe kinderkleding aanschaffen. Maar toereikend is deze bijdrage niet.’‘

Minder klanten

Net als gewone winkels krijgen ook de filialen van Maxima in coronatijd minder klanten over de vloer. ,,We trekken een kwart minder bezoekers’’, zegt Slagter. Hij verwacht dat hierdoor volgend jaar extra vraag komt naar kleding van mensen met moeite kunnen rondkomen. In de gemeente Westerkwartier zit een filiaal van Maxima in Grootegast. PvdA-raadslid Hans Koenders dringt in schriftelijke vragen die hij stelde aan B en W, aan op een extra bijdrage aan de kledingbank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen