Gemeente Westerkwartier start pilot met flexibele schuldhulpverlening

Wethouders Jan Broekema (l) en Bert Nederveen (r). Foto: Gemeente Westerkwartier.

Gemeente Westerkwartier doet mee aan een pilot voor flexibele schuldhulpverlening van de Gemeentelijke Kredietbank Assen, genaamd O2. Hiermee proberen gemeenten te voorkomen dat inwoners na drie jaar schuldsanering direct weer in de schulden zitten.

Gemeente Westerkwartier doet samen met zeven andere gemeenten uit het land mee aan de pilot. Wethouder Bert Nederveen en wethouder Jan Broekema van de gemeente Assen gaven hiervoor maandag het formele startsein.

Inwoners die schulden hebben en deze niet meer kunnen aflossen, kunnen voor schuldhulp terecht bij de Gemeentelijke Kredietbank Assen (GKB). De GKB zoekt contact met de schuldeiser(s) en maakt afspraken over afbetaling van de openstaande schulden. De GKB neemt de schuld over en spreekt voor de aflossing een regeling van drie jaar af met de inwoners. Na die drie jaar zijn de inwoners schuldenvrij.

Ook nieuwe schulden geregeld

Schulden die na ondertekening van de overeenkomst nog aan het licht komen vallen niet onder deze regeling. Met de flexibele schuldhulpverlening O2 kan dat in vervolg wel. De termijn van de schuldenregeling wordt dan verlengd, zodat de inwoner na drie jaar niet direct opnieuw in de schulden zit.

De pilot duurt in het Westerkwartier tot 1 juli 2021. De GKB en de deelnemende gemeenten kijken wat de effecten zijn van de flexibele schuldhulpverlening.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier