Het rommelt in de afvalwereld in de gemeente Westerkwartier. In kort geding vecht een loonbedrijf het ‘alleenrecht’ van HRM Milieudienst aan.

Al sinds jaar en dag wordt in Westerkwartier de inzameling van plastic verpakkingen uitgevoerd door HRM Milieudienst in Grootegast, die de verwerking ervan laat uitvoeren door recyclingbedrijf Hummel in Leek. Het werk moest onlangs opnieuw aanbesteed. Vanwege de strenge eisen die de gemeente stelde, schreef HRM als enige in. Het bedrijf vroeg een prijs van 4,5 miljoen euro per jaar. Na onderhandelingen werd uiteindelijk overeenstemming bereikt over een prijs die 2 miljoen lager uitviel.

Stuut vecht verloop van aanbesteding aan

In kort geding vecht loonbedrijf Stuut uit Jonkersvaart het verloop van de aanbesteding aan. Stuut had ook willen meedingen naar de klus. Het bedrijf zag hiervan af vanwege de strenge eisen die de gemeente stelde. Die eisen werden in de latere onderhandelingen met HRM bijgesteld. ,,Onder de nieuwe voorwaarden hadden wij ook een gooi willen doen naar dit werk’’, zegt Stuut. Dit bedrijf spande een kort geding aan tegen de gemeente Westerkwartier, dat vrijdagmorgen dient bij de Groninger rechtbank.

Stuut staat niet alleen in het kort geding tegen de gemeente. Advocaat Ron Laan uit Hoorn, die het loonbedrijf in de arm heeft genomen, geldt als huisadvocaat van recyclingbedrijf Hummel. Laan dagvaardde de gemeente niet alleen namens Stuut, maar óók namens Hummel. Dat is opmerkelijk, omdat Hummel al jarenlang nauw samenwerkt met HRM. Toen de gemeente vorig jaar besloot opnieuw in zee te gaan met inzamelaar Hummel, ging de gemeente indirect ook in zee met Hummel voor de verwerking van het plastic. Door in het kort geding tegen de gemeente steun te verlenen aan Stuut, zet Hummel deze samenwerking op het spel.

Verhoudingen tussen HRM en Hummel zouden al langere tijd verstoord zijn

Hangende het kort geding laat advocaat Laan noch de gebroeders Hummel zich uit over de drijfveren om de samenwerking met HRM op het spel te zetten. Volgens insiders zijn de verhoudingen tussen HRM en Hummel echter al langere tijd verstoord. Dat wordt toegeschreven aan een directiewisseling die vorig jaar plaats had bij HRM.

HRM moest eerder dit jaar in de onderhandelingen met de gemeente over de prijs na afloop van de aanbesteding een flinke financiële veer laten. Om de order alsnog binnen te halen, slikte het bedrijf een prijsverlaging van een slordige 2 miljoen euro. Mogelijk laat HRM het bedrijf Hummel als verwerker van afval hiervan het grootste gelag betalen en is dát de reden dat het bedrijf HRM wil inruilen voor Stuut als samenwerkingspartner. Wie weet brengt het kort geding van morgen hierover uitsluitsel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen