Handhavingsambtenaren op de stoep: jeanszaak Tolbert blijft vandaag dicht

De Tolberter jeanszaak Fifty Fifty houdt zich vandaag tóch aan de landelijke coronaregels. De poorten blijven gesloten.

Woensdag kondigde eigenaar Anne Heerke Lourens zijn zaak vandaag alsnog open te stellen. En vanochtend om negen uur gingen de poorten inderdaad open. Een aantal sympathisanten had zich buiten verzameld om de in hun ogen ‘moedige’ winkelier een hart onder de riem te steken.

Makro en pasjessysteem

Maar nog voordat het publiek naar binnenging, meldden twee buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) zich om even na negen uur. Hun actie bleef beperkt tot een vriendelijk gesprek, toen eigenaar Lourens liet weten dat hij de coronaregels alsnog gaat respecteren. ,,Gisteren kon ik zonder pasje naar binnen bij de Makro in Groningen om kleding te kopen’’, meldde Lourens. ,,Maar het beleid is aangepast: vanaf heden is het pasje voor met name ondernemers en vertegenwoordigers van stichtingen en verenigingen wél vereist. Dan heb ik geen grond meer om toch open te gaan’’, meldde Lourens aan de twee vrouwelijke boa’s. Die waren blij dat zij niet handhavend te hoefden optreden.

‘Ik kom op voor kleine zelfstandige’

Lourens legde nog uit dat hij de aangekondigde burgerlijke ongehoorzaamheid niet voor zichzelf doet. ,,Ik kom op voor alle kleinere zelfstandige winkeliers die moeten opboksen tegen de landelijke filiaalbedrijven. De klanten die de afgelopen dagen broeken hadden besteld bij Fifty Fifty krijgen vandaag alsnog in een plastic tasje verstrekt. ,,Betalen doen we later wel als we weer gewoon open zijn. En als de maat niet past, mag er worden geruild.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen