Hoorcentrum Westerkwartier in Zuidhorn doneert gebruikte hoortoestellen en audiometer aan Stichting Kinderhulp Togo: 'De doos raakt al aardig vol maar doneren kan nog steeds'

Foto: Hoorcentrum Westerkwartier.

Hoorcentrum Westerkwartier in Zuidhorn zamelt jaarlijks gebruikte hoortoestellen in en doneert deze aan een goed doel, zoals Stichting Kinderhulp Togo.

De doos zit alweer aardig vol, zegt Wilgis Schoffelmeijer, eigenaresse van Hoorcentrum Westerkwartier. ,, Het gaat vooral om gebruikte toestellen die wij krijgen na de gebruikelijke vijfjaarlijkse vervanging of hoortoestellen die we van nabestaanden ontvangen na een sterfgeval.”

Bruikbare hoortoestellen gaan naar Stichting Kinderhulp Togo, aangevuld met nieuwe maar verouderde types hoortoestellen die niet meer verkocht worden.

Hoortoestelmuseum

Kapotte toestellen worden doorgestuurd naar de Starkey Hearing Foundation, die ze demonteert voor hergebruik van onderdelen. ‘Antieke’ exemplaren gaan naar het hoortoestelmuseum van audicien Roland Zweers in Zevenbergen.

Oude audiometer

Wilgis: ,,Dit keer doneren we ook een oude audiometer. We hebben onze apparatuur in de loop der jaren telkens vernieuwd en uitgebreid. De oude apparaten bewaar je nog een tijdje als back-up, maar dat houdt eens op. Daarom doneren we nu ook gebruikte hoortest- en programmeerapparatuur aan Stichting Kinderhulp Togo”.

Niet horen betekent geen kans om te leren

De nood is hoog voor slechthorenden in ontwikkelingslanden, maar bijna niemand bekommert zich erom, zegt een contactpersoon van Stichting Kinderhulp Togo. ,,Natuurlijk zijn aids en ebola en tal van andere ziektes verschrikkelijk. Maar als kinderen niet kunnen horen hebben ze geen kans om te leren en om op termijn hun eigen brood te verdienen. Wij kunnen de audiometer zeker nog gebruiken. Als je zou zien hoeveel gebrek er in dit soort landen aan apparatuur is en hoe oud de meeste apparaten zijn die ze gebruiken, dan zou je beseffen wat een geweldig cadeau dit is.”

Gebruikte hoortoestellen kunnen nog steeds gedoneerd worden bij Hoorcentrum Westerkwartier aan de Brilweg 3 in Zuidhorn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier
menu