Ruim 90 procent van de inwoners van Opende ervaren de doorgaande weg door hun dorp als onveilig. Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd door de lokale partij VZ Westerkwartier.

Zo’n vier jaar geleden droeg de provincie het beheer van de Provincialeweg door Opende over aan de toenmalige gemeente Grootegast. Tot die tijd had het verkeer op deze weg voorrang ten opzichte van het verkeer afkomstig uit de zijstraten.

Volgens fractievoorzitter Ytsen van der Velde van VZ Westerkwartier moeten automobilisten op de Provincialeweg er nog steeds aan wennen dat zij verkeer van rechts voorrang moeten geven. Met als gevolg dat (bijna-)ongelukken aan de orde van de dag zijn.

‘Ik kijk er niet meer van op’

Opendenaar Gerke Top woont op de hoek Provincialeweg-Openderweg-Hoflaan. Hij bevestigt dat er pal voor zijn deur om de haverklap ongevallen plaatsvinden. ,,Als twee auto’s op elkaar knalden, renden we in het begin naar buiten. Dan zagen wij hoe automobilisten het met elkaar aan de stok kregen over de schuldvraag.’’ Maar de incidenten doen zich inmiddels zo veelvuldig voor dat hij niet meer meer opkijkt van het geluid van botsende voertuigen. ,,Ik blijf rustig in huis zitten.’’ Volgens hem blijft het gelukkig meestal bij blikschade. ,Hopelijk vallen er geen dodelijke slachtoffers.’’

Weg geblokkeerd

Volgens Top wordt er veel te hard gereden op deze doorgaande weg waar 30 kilometer per uur is toegestaan. ,,Sommige snelheidsduivels presteren het om 100 tot 120 kilometer te rijden.’’ Dit ondanks een paar wegversmallingen die hier en daar zijn aangebracht. Volgens Top komen de hindernissen op de rijbaan de verkeersveiligheid niet altijd ten goede. ,,Als auto’s moeten wachten achter zo’n zuil op het wegdek blokkeert het verkeer.’’

Een kwart van de 180 inwoners van Opende die zijn aangeschreven, vulde volgens VZ-voorman Van der Velde de enquête in. De resultaten zijn verwerkt in een rapport dat gistermiddag werd overhandigd aan verkeerswethouder Geertje Dijkstra-Jacobi van de eigen partij. Zij overweegt ter plaatse snelheidscontroles te laten verrichten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen