Kerk betrekt hele dorp Kornhorn bij kerstnachtdienst: 'Vier mee in de tuin'

Het kerkgebouw in Kornhorn is al gehuld in kerstsfeer. Eigen foto


De kerstnachtdienst in de openlucht in Kornhorn krijgt dit jaar een andere vorm dan andere jaren.

Sinds 2017 vindt de kerstnachtdienst van de Christelijke Gereformeerde Kerk plaats op het kerkplein. Daar verzamelden zich vorig jaar zo’n 300 belangstellenden. ,,Vanwege corona is dit aantal nu niet haalbaar. Daarom kiezen we dit jaar een andere vorm, waarbij we een poging ondernemen om het hele dorp Kornhorn bij de viering te betrekken’’, zegt dominee Robbert Jansen namens de initiatiefgroep.

Boswachter Nico Boele leest kerstevangelie voor

In de kerk of op het plein vindt de viering in beperkte kring plaats. Boswachter Nico Boele is gevraagd om het kerstevangelie voor te lezen. Een muziekgroep brengt een aantal liederen ten gehore. Dankzij speakers die worden opgehangen in de toren van de kerk zijn het kerstevangelie en de liederen in het hele dorp te beluisteren.

Lekker warm

,,We roepen de Kornhorners op deze avond in eigen tuin naar buiten te komen en actief deel te nemen aan de dienst door bijvoorbeeld de kerstliederen mee te zingen’’, zegt Jansen. Hij roept zijn mededorpsbewoners op hun tuinen voor deze gelegenheid met lichtjes en kaarsjes en dergelijke te versieren. ,,Het plaatsen van een vuurkorf is een manier om lekker warm te blijven.’’ Aan het einde van de dienst om half negen is het de bedoeling dat het hele dorp gelijktijdig chocolademelk drinkt. ,,Ik hoop dat de dienst een verbindende uitwerking heeft op het dorp. Dat kunnen we in een tijd als deze goed gebruiken.’’

Godzijdank

Hij prijst zich gelukkig dat de gemeente Westerkwartier ontheffing heeft verleend voor deze bijzondere kerstviering. ,,Op veel plaatsen gaan kerstnachtdiensten dit jaar niet door. Mooi dat wij in Kornhorn een manier hebben gevonden om de traditie voort te zetten. Intensive care-hoofd Diederik Gommers riep Nederlanders onlangs op om kerst dit jaar over te slaan. Maar godzijdank slaat kerst ons niet over.’’ De dienst die een half uur duurt, begint op kerstavond om acht uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier