Aduarderzijlster kunstenaar Sjouke Heins (77) overleden: hij had een hart voor Afrika

Kunstenaar Sjouke Heins in zijn atelier in Aduarderzijl. Archief DVHN

Op 77-jarige leeftijd is kunstschilder Sjouke Heins eind vorige week overleden in zijn woonplaats Aduarderzijl.

De kunstenaar schilderde zijn leven lang. Zijn favoriete schilderobjecten waren dieren, en dan met name koeien, schapen, paarden en kippen. Zijn galerie op een markante plek in Aduarderzijl vlakbij het bekende ’t Waarhuis vertoonde de afgelopen jaren een stijgende tendens qua bezoekersaantal. Zijn gasten waren meestal fietsers, wandelaars en automobilisten die even aanwipten in zijn galerie bij hun doortocht door Aduarderzijl. Heins gaf de helft van de opbrengsten uit de verkoop van zijn schilder- en tekenwerken aan bouwprojecten in Afrika.

Lichamelijke mankementen

Het tekenen en schilderen gingen hem steeds moeilijker af. Dat kwam door lichamelijke mankementen als gevolg van een auto-ongeval in 1967, toen hij nog maar net was afgestuurd aan kunstacademie Minerva in Groningen. In 2005 belandde hij na een herseninfarct opnieuw in het ziekenhuis. Na enkele operaties, waarvan er één mislukte, hield zijn verfijnde motoriek te wensen over en had hij voortdurend last van pijnscheuten. ,,Als ik achter mijn schildersezel zit, ondersteun ik mijn rechterhand met mijn linkerhand bij het werken’’, zei hij begin dit jaar nog in een interview met deze krant.

Senegal

Het hart van de schilder – hij noemde zichzelf liever geen kunstenaar – lag in Afrika. Financieel steunde hij bouwprojecten in Senegal waar zijn vrouw Mariama woont. Meermalen reisde hij naar dat land om bij de bouw van een kinderziekenhuis en kerk zelf de handen uit de mouwen te steken. Heins vertoefde graag in het Afrikaanse land. ,,De hoge temperaturen daar hebben een helende werking op mijn gezondheid’’, zei hij vaak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier