Lopen over stoeptegels levert straks energie op in Zuidhorn

Het gemeentehuis van Westerkwartier in Zuidhorn. Foto: Google Street View.

Energie opwekken met behulp van tegels, dat kan binnenkort op het stationspark in Zuidhorn. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) begint hier een onderzoek waarbij speciale tegels trillingen opvangen, bijvoorbeeld van langslopende reizigers, en deze omzetten naar energie.

Twaalf hoogleraren en dertig onderzoekers van de RUG gaan zich bezighouden met de proeftuin, die financieel gesteund wordt door de gemeente Westerkwartier.

Spanning

Een onderdeel van de proeftuin is het opwekken van energie door het zogenoemde piëzo-elektrisch effect. Bij dit effect worden trillingen omgezet naar elektrische spanning. De speciale tegels die in de proeftuin komen te liggen wekken dus elektriciteit op wanneer iemand erop staat of eroverheen loopt.

Energiezuinige computers

Naast de tegels wordt de proeftuin gebruikt om onderzoek te doen naar computersystemen die geïnspireerd zijn op onze hersenen. Doel hiervan is om computers te ontwikkelen die een stuk minder energie verbruiken dan huidige computers.

De gemeente Westerkwartier betaalt mee aan het project en wil graag aan het publiek van het stationspark laten zien hoe de gemeente bezig is met de wetenschap en innovatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier