Oud-burgemeester Hoekstra verruilt Zevenhuizen voor Norg. Wel emotioneel moeite met het verlaten van huidige woonstek

Koos Bijlsma

De Leekster oud-burgemeester Berend Hoekstra (68) en zijn vrouw Harma verhuizen naar een nieuwe woonstek. Ze hebben een pand aangekocht aan de rand van Norg met vrij uitzicht op de es. Hun huidige woning aan Bolmeer 6 even buiten Zevenhuizen staat sinds enkele weken te koop.

De vraagprijs bedraagt bijna 1,1 miljoen euro. Volgens Hoekstra meldt zich wekelijks een geïnteresseerde. Het echtpaar wil het pand in Zevenhuizen in bewoonde staat verkopen. Pas als de verkoop rond is, wordt de verhuiswagen besteld.

Tot begin dit jaar Bed&Breakfast

Hoekstra maakt er geen geheim van: het kost hem en zijn vrouw emotioneel moeite om hun huidige woonstek te verlaten. Sinds 2007 wonen zij aan de Bolmeer in een ruim en modern ogend pand. Zelf lieten zij een waterplas aanleggen achter hun huis. Van 2010 tot begin dit jaar runde Harma Hoekstra een Bed&Breakfast vanuit hun huis. Het echtpaar beleefde veel plezier aan de internationale gasten die zij mochten verwelkomen en die dagelijks op pad waren om rond door het hele land rond te zwerven in toeristische trekpleisters als Amsterdam en Giethoorn en dergelijke.

Aanslag op privacy

De intrede van corona gooide roet in het eten. ,,Als gevolg van de pandemie waren de gasten de hele dag aan huis gekluisterd. Hoe gezellig dat soms ook was, vonden we dit uiteindelijke toch een aanslag op onze privacy. Dat deed ons besluiten te stoppen met de Bed&Breakfast.’’ Inmiddels staat op het erf voor hun woonhuis in Zevenhuizen een tweedehands camper die Hoekstra aankocht samen met zijn zoon en die hen de gelegenheid biedt om er af en toe op uit te trekken.

Centrum Leek en Landgoed Nienoord op de kaart zetten

Hoekstra vond het tweeënhalfjaar geleden nog niet zo eenvoudig om het burgemeestersambt vaarwel te zeggen. ,,In het spreekwoordelijke gat ben ik gelukkig niet gevallen’’, blikt hij terug. ,,Ik heb genoeg bestuurlijke functies die voor het burgemeesterschap in de plaats kwamen.’’ Eén van die functies is het voorzitterschap van het Promotieplatform Leek dat bedoeld is om het centrum van Leek en niet te vergeten landgoed Nienoord beter op de kaart te zetten. Ook na zijn verhuizing naar Norg gaat hij met dit vrijwilligerswerk door. ,,Op dit moment zijn we druk bezig met het voeren van gesprekken met circa honderd ondernemers om ze te polsen over invoering van reclamebelasting. We gaan dat zo inrichten dat zelfs de meeste fervente tegenstanders nu vóór reclamebelasting zijn. Daarmee ontstaan voldoende draagvlak voor dit fenomeen’’, stelt hij tevreden vast.

Na moeizamere periode weer topfit

Nog geen jaar was Hoekstra ambteloos burger of hij kreeg gezondheidsklachten. ,,Als ik ‘s morgens wakker werd, was ik nog even vermoeid als bij het naar bed gaan de avond tevoren.’’ Medisch onderzoek toonde aan dat de oud-burgemeester lijdt aan een lichte vorm van narcolepsie. ,,Zonder dat ik het zelf in de gaten had, schoten een aantal van mijn hersenfuncties als gevolg van deze aandoening in de slaapstand. Dat ging ten koste van mijn nachtrust. Sinds een half jaar heb ik hiervoor nu medicatie. Na een moeizamere periode voel ik me nu weer topfit.’’

‘Een tuinman in de arm nemen is niks voor mij’

Werken in de tuin is nog altijd zijn favoriete bezigheid. ,,Een tuinman in de arm nemen is niks voor mij. Zo iemand schoffelt dingen om in de tuin die ik juist had willen staan’‘, zegt hij. Het onderhoud aan de tuin bij zijn huidige optrek in Zevenhuizen wordt bij het klimmen der jaren voor hem op termijn mogelijk al te belastend. Dat was reden om een makelaar in te schakelen en op zoek te gaan naar een andere stek. ,,Als zoekgebied hadden we het zuidelijk Westerkwartier en Noord-Drenthe opgegeven.’’ Ook op de nieuwe woonlocatie is de oud-burgemeester vast van plan weer regelmatig in de aarde te woelen. ,,Ons huidige pand staat op 1 hectare grond. In Norg is dat straks 700 vierkante meter. Om te voorkomen dat ik niets meer te doen heb ik de tuin, heb ik twee percelen volkstuintjes in Norg vlakbij ons nieuwe pand in pacht genomen.’’

Alvorens de woning in Norg te betrekken, moeten er nog wel wat werkzaamheden worden verricht. ,,We willen vloerverwarming, zonnepanelen en een hybride ketel in ons huis en er moet schilderwerk worden uitgevoerd. Daar zijn we nu nog heel druk mee.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier