Zorginstellingsterrein De Zijlen in Tolbert krijgt multifunctioneel centrum

Artist's impression van het multifunctionele centrum. Illustratie: SACON Architecten

Zorg- en welzijnsorganisatie De Zijlen opent in de zomer van 2022 een multifunctioneel centrum (MFC) op het Sintmapark in Tolbert. Dit MFC Sintmapark is het sluitstuk van de bouwwerkzaamheden op het terrein van de locatie Sintmaheerdt van De Zijlen.

In het MFC komen voorzieningen voor werk- en dagbesteding, een nieuw gezondheidscentrum voor cliënten van De Zijlen en een café.

‘Het gebouw wordt een ontmoetingsplek voor cliënten en verwanten van De Zijlen en ook voor alle bewoners van de wijk.’, licht voorzitter Eric Zwennis van de raad van bestuur van De Zijlen in een persbericht toe.

‘Met andere partijen zijn we in gesprek over het gebruik van het MFC voor wijk- en buurtactiviteiten. We vinden het belangrijk dat onze cliënten onderdeel zijn van de samenleving en in een zo gewoon mogelijke woonomgeving wonen en werken. Het faciliteren van een ontmoeting is voor ons van groot belang.’

ACON Architecten verantwoordelijk voor ontwerp

ACON Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp. ‘We hebben het MFC zo ontworpen dat elke gebruikersgroep een eigen en van buitenaf herkenbaar bouwdeel heeft’, belooft directeur Hanneke Rinkel.

‘De verschillende functies liggen aan een levendige binnenstraat die uitkomt in de gezellige ontmoetingsruimte, het café. De bouwdelen samen vormen een uitnodigend gebouw dat, gelegen midden in het park, een ontmoetingsplek plek biedt voor alle aanwonenden.’

Woonwijk voor iedereen

Het MFC is het sluitstuk van de bouwwerkzaamheden voor De Zijlen op het Sintmapark in Tolbert. Het zorginstellingsterrein is de laatste jaren omgebouwd tot een woonwijk voor iedereen. Bouwconcern Van Wijnen werkte hiervoor samen met De Zijlen en de architecten van SACON en Alynia. Bestaande gebouwen maakten plaats voor zorgwoningen, zorgaccommodaties en marktwoningen.

‘Sintmapark is een gevarieerde woonwijk geworden met in totaal 190 woningen waar zorgcliënten samenwonen met starters, gezinnen en senioren’, weet directeur Arjen Oosting van Van Wijnen.

‘In november zijn de laatste woningen opgeleverd. Met de bouw van het MFC ronden we het nieuwbouwprogramma van De Zijlen af. Daarna maken we de buurt woonrijp inclusief de bouw van nog drie marktwoningen.’

Bouwwerkzaamheden starten in mei 2021

Van Wijnen start in mei 2021 met de bouwwerkzaamheden. Tussen nu en de start van de bouw worden oude gebouwen van De Zijlen gesloopt om ruimte te maken voor het nieuwe MFC.

Nadat het MFC in gebruik is genomen, worden De Brink (café, sporthal, zwembad) en De Waag gesloopt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerkwartier