250 jaar Oostwolderpolder

Het is 250 jaar geleden dat in 1769 de Oostwolmerpolder werd afgesloten van de Dollard. Afbeelding Tabe Jorritsma

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat in 1769 de Oostwolderpolder (ofwel Oostwolmerpolder) met een dijk definitief werd afgesloten van de Dollard. Een feestcomité heeft het initiatief genomen om dit uitgebreid te herdenken en te vieren op zaterdag 29 juni.

Ol Grait 2.0

Er is nog een jubileum. In 1919 reed voor het eerst de stoomtram Ol Grait door de Oostwolderpolder. Ook dat wordt herdacht door op de feestdag Ol Grait 2.0 rondritten door de Polder te laten rijden. Tevens is Ol Grait 2.0 deze dag hèt vervoermiddel waarmee je vanaf het feestterrein naar de rondleidingen in de Grasdrogerij kunt.

Op het buitenterrein zijn terrasjes en kinderactiviteiten, in de grote feesttent zijn muziekoptredens, u kunt er een fototentoonstelling over de Oostwolderpolder vroeger en nu bekijken en is een bar ingericht door dorpscafé De Twee Oldambten. Consumptiebonnen á € 1,75.

Programma

13.00 uur Opening festiviteiten op de hoek Polderweg – Langeweg. Onthulling historisch informatiebord door wethouder Erich Wünker, omlijst met voordracht van de Ode aan de Oostwolderpolder door stadsdichteres Bianca Holst en het Polderlied, gezongen door Hink Uil. Vanaf hier met Ol Grait 2.0 in optocht naar het feestterrein.

13.30 uur Onthulling naambord Lutje Loug aan de Polderweg door wethouder Erich Wünker waarna in de grote feesttent gezamenlijk het Volkslied van het Lutje Loug wordt gezongen met begeleiding van Hink Uil en de Stroatklinkers.

14.00 uur Dijkgraaf Jan van Olde Geut tot Emmerkoren doet aan de wethouder en het volk verslag van de aanleg van de dijk rond de Oostwolderpolder in 1769.

14.30 – 17.30 uur Optredens door de Stroatklinkers en Hink Uil, afgewisseld met voordracht over de geschiedenis van het Lutje Loug. Kinderactiviteiten waaronder rodeostier, schminken, springkasteel, diverse spelletjes en het LTO jeugd-educatieteam.

14.30 uur Cultuurhistorische wandeling langs de Oude Geut onder leiding van de Stichting Landschap Oldambt (lange versie van 60 min. en in te korten tot 30 minuten met de mogelijkheid tot aansluitend een rondleiding in de Biovergister om 15.00 uur).

15.00, 16.00 en en 17.00 uur Ol Grait 2.0 vertrekt vanaf het feestterrein voor een polderrondrit.

15.30 uur Cultuurhistorische wandeling langs de oude Geut onder leiding van de Stichting Landschap Oldambt van 30 minuten met de mogelijkheid tot aansluitend een rondleiding in de Biovergister om 16.00 uur.

15.00 en 16.00 uur Rondleidingen in de Grasdrogerij aan de Langeweg. Vervoer vanaf het feestterrein met Ol Grait 2.0.

15.00 en 16.00 uur Rondleidingen in de Biovergister aan de Provincialeweg. Op loopafstand van het feestterrein en te combineren met de korte Cultuurhistorische wandeling.

16.30 uur Cultuurhistorische wandeling langs de Oude Geut onder leiding van de Stichting Landschap Oldambt (alleen bij voldoende belangstelling).

17.30 uur Afsluiting van het programma.

Wegafsluiting, omleiding en parkeren

De Polderweg is op 29 juni vanaf 12.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. Verwacht u bezoek, dan kan gebruik worden gemaakt van een omleidingsroute over de Langeweg, Polderdwarsweg en Provincialeweg.

Parkeren is slechts beperkt mogelijk. Dit kan bij de Christinahoeve aan de Polderweg 15 en bij de Biovergister aan de Provincialeweg 16. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars. Wij raden u aan om als dat enigszins kan op de fiets te komen. Er is bij het feestterrein ruime gelegenheid om fietsen te stallen.

De Viering van 250 jaar Oostwolderpolder wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Oldambt, de provincie Groningen, Stichting Lieuwe Stienstra Fonds, Stichting Fonds Eemsmond, Stichting Historie Oostwold, Stichting Landschap Oldambt, Vliegveld Oostwold, Oldambt BV Veevoederdrogerij, Deeterink Biovergister, Dorpscafé De Twee Oldambten, Hesseling Mechanisatie, Fenatic, Technisch Bureau Edens BV, Bouwbedrijf M.E. Jansen, Loonbedrijf Boven, Loonbedrijf Sportel, Agrifirm, WPA Robertus, LTO en de vrijwillige inzet van vele polderbewoners.

menu