Wat in bijna vier jaar tijd niet lukte, overeenstemming bereiken over de bouw van een woning aan de Hoofdweg in ’t Waar, is uiteindelijk in tien dagen gepiept.

Het hoofdpijndossier heeft daarmee een niet meer verwachte positieve wending gekregen.

Flink aangetrokken

Wethouder Gert Engelkens (PvdA) van de gemeente Oldambt heeft er de laatste dagen flink aan getrokken en is met alle partijen in gesprek gegaan. Dat het lastige dossier nu bijna dicht kan, is vooral een compliment voor de hoofdrolspelers. ,,Iedereen heeft bewogen’’, stelt Engelkens. ,,Ik heb echt respect voor hoe het is gegaan.’’

Hoe zat het ook alweer? Herman Halm kreeg bijna vier jaar geleden de toezegging van de gemeente Oldambt om achter zijn boerderij aan de Hoofdweg een levensloopbestendige bungalow te bouwen. Die toezegging had hij zwart op wit. Maar, Mooi Wonen, een commissie van Dorpsbelangen Nieuw Scheemda/’t Waar, en dorpsbelangen kwamen in het geweer. De woning zou het uitzicht van omwonenden verpesten.

De oplossing is eenvoudig, de woning schuift wat op

Halm bleef vasthouden aan de toezegging en belofte van de gemeente, maar nadat de gemeenteraad van Oldambt Engelkens enkele weken terug opriep nog een laatste poging te ondernemen om tot een oplossing te komen was daar ineens ‘witte rook’.

Hoewel de wethouder voor alle partijen lof heeft, blijkt Halm toch de eerste stap te hebben gezet en verdient hij de credits. Halm wil zelf niet al te veel kwijt over de inhoud van de gesprekken. ,,Er moest een compromis komen. En de oplossing is naar ieders tevredenheid’’, meldt Halm.

De oplossing bleek heel eenvoudig. Halm is van plan de woning iets op te schuiven, zodat omwonenden hun uitzicht behouden. Stedenbouwkundig gezien is er geen beletsel, weet Engelkens. Wel moet het bestemmingsplan nog aangepast worden. Daarom vraagt de wethouder aan de raad het onderwerp niet maandag, maar in de raadsvergadering van december te bespreken.

Halm hoopt begin volgend jaar de bouwvergunning te kunnen aanvragen en vlot daarna de eerste spade in de grond te kunnen steken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen