'Wie niet weg is, is gezien' - Slechts twee zaken open aan de Sluiskade in Martenshoek

Vlnr Aimée (8), Noëlle (bijna 10) en Hanna (11) halen hun hart op bij het parkeerplein aan de Sluiskade. Niet eerder konden ze er samen zó vrij spelen. Foto: DvhN

Sinds dinsdag geldt in Nederland een strenge lockdown. Veel winkels zijn dicht, zo ook donderdag op het winkelplein aan de Sluiskade in Martenshoek. Slechts twee ondernemers mogen er nog hun waar verkopen: Vishandel Mulder en Keurslagerij Boltjes. Een gek gezicht, vinden ze bij beide familiebedrijven: aan het werk zijn en uitkijken over al die lege parkeerplaatsen.

Bristol. Action. terStal. Maudd. Bischoff 2wielers. Veerkamp mannenmode. Loods51. Update. Double Fashion. House of Beauty. Sporthuis Martenshoek. Hairfashion Monique. Ja Habibi. Café Wigwam. Josje. Ze zijn allemaal dicht. Alleen Mulder en Boltjes hebben de deuren open voor klanten. „Het parkeerterrein is normaal gesproken altijd vol, bomvol zelfs”, zegt Roza Boltjes terwijl ze door de winkelruit naar buiten kijkt.

Er stapt een klant de slagerij binnen. „Wij mogen niet klagen”, vervolgt Roza het gesprek zodra de vrouw met haar aankopen buiten staat. „Het loopt hier gewoon door. We hebben het lekker druk.” Dat voelt tegelijkertijd ook wrang, geeft ze toe. „Ik vind het vreselijk voor iedereen, dat het zo moet. Net voor de feestdagen. Het is de drukste periode voor iedereen en iedereen heeft het heel hard nodig.”

Spelen aan de Sluiskade

Verstoppertje. Tikkertje. Met je skateboard of je stelten spelen. Aimée (8), Hanna (11) en Noëlle (9) halen hun hart op bij het parkeerplein aan de Sluiskade. Niet eerder hebben ze er op een donderdagmiddag zonder gevaar voor eigen leven zo uitgebreid en zorgeloos kunnen spelen.

Debby en Jilena Mulder kijken tijdens hun pauze uit op de lachende en rennende meiden. „Het is heel gek”, zegt Jilena Mulder. „Normaliter staat het hele plein vol met auto’s en dat is nu niet zo.” „Ja, het is heel raar”, vult Debby Mulder haar nichtje aan. „We hadden het er net nog over. Normaal gesproken is het zo dat je blij mag zijn als je een keertje 5 minuten kan zitten om even een kopje koffie te doen of een sigaretje te roken. Maar nou zitten we eigenlijk al een half uur een beetje. Het is echt heel raar.”

Ook hún vaste klanten weten hen nog steeds voor een visje te vinden. „Veel mensen bellen om te vragen of we open zijn”, zegt Jilena. „En dan zeggen ze: oh wat fijn, dan komen we zo langs!”

‘Heel erg sneu’

Debby heeft, net als Roza, te doen met de kleine ondernemers om hen heen die getroffen worden door de lockdown. „Voor Monique vind ik het heel erg sneu, de kapster”, zegt ze terwijl ze naar de zaak kijkt waar de lampen gedoofd zijn. „Die had natuurlijk ook alles mooi ‘omgebatterijd’ zodat ze lekker door kon en de klanten kon ontvangen. Alles aangepast: maar twee personen naar binnen, strepen aangebracht, van die schermen. Net als wij. En dan moet ze dicht blijven...”

„Het is sneu, voor iedereen, want iedereen hier heeft het juist nú zo hard nodig”, aldus Roza. „Ik hoop dat ze er een beetje doorheen komen.”

Noëlle sprint met het skateboard onze kant op. „Wanneer kom ik in de krant?” vraagt ze. „Over een weekje, op woensdag.” „Ok. Want ik ben eigenlijk 9,5. Donderdag word ik 10 jaar.” „Zullen we er dan ‘bijna 10’ van maken?” Noëlle knikt tevreden en neemt opnieuw een sprintje naar haar vriendinnen, over het vrijwel lege parkeerterrein aan de Sluiskade.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen