4Mijl: een terugblik op de dertigste editie

Zondag vond voor de dertigste keer de 4Mijl plaats. Ook deze editie, waar ruim 23 duizend lopers aan deelnamen, was weer een groot succes. Op de achtergelaten rotzooi na.

De wedstrijdlopers startten om 13.00 uur in Haren en de eerste atleet kwam ruim zeventien minuten later over de finish op de Vismarkt. Het was de Ethiopische Tamirat Tola, die in op de afgelopen Olympische Spelen nog een bronzen medaille won. Hij was ruim een seconde sneller dan Yigirem Demelash, die in Rio eveneens nét achter Tola over de meet kwam.

Bij de vrouwen ging de overwinning voor de vijfde keer op rij naar de Keniaanse Viola Kibiwot. Haar eerdere vier zeges gingen allen onder de twintig minuten. Deze keer sprong de klok net op twintig minuten toen ze door het lint liep. Haar voorsprong op de nummer twee, haar landgenote Carolyne Jepkosgei, bedroeg ruim twintig seconden.

Recreanten

Na de wedstrijdloop was het tijd voor de 23 duizend recreanten om de bijna zes en een halve kilometer te volbrengen. Mannen, vrouwen, kinderen, ouderen, stadjers, studenten; ook dit jaar was er weer een grote verscheidenheid aan deelnemers.

In soms natte omstandigheden probeerden de getrainde en soms ongetrainde deelnemers het einddoel te halen. Sommigen hadden een scherpe tijd voor ogen, anderen wilden vooral genieten van de ambience.

Smartphone- en tabletgebruikers kunnen de beelden hier zien.

De bonte stoet lopers kwam in een constante stroom de Vismarkt oplopen. Rond 16.00 uur kwam de laatste deelnemer, Ewald Lambert, over de finish.

Nasleep

De politie keek met tevredenheid terug op het hardloopevenement en meldde dat er geen incidenten hadden plaatsgevonden.

Bewoners langs de route waren echter minder positief gestemd. Ze stoorden zich aan de enorme bende die was achtergelaten door de toeschouwers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.