Heleen van Royen tijdens het interviewprogramma Naked Lunch in Forum Groningen.

Schrijfster Heleen van Royen koestert haar nachtrust en vreest een roman

Heleen van Royen tijdens het interviewprogramma Naked Lunch in Forum Groningen. Foto: DvhN

Het Forum in Groningen is gesloten, maar niet voor iedereen. Dinsdag was Heleen van Royen te gast.

De schrijver, beeldend kunstenaar, documentairemaker en bekende Nederlander schoof aan in het interviewprogramma Naked Lunch van Rense Sinkgraven. Het 45 minuten durende gesprek kan worden teruggekeken via Platform F , het online-platform van het Forum.

Sinkgraven had het getroffen met Van Royen. Ze gooide alle remmen los en sprak honderduit. Uiteraard ging het veel over Moeder, dochter, minnares , haar net verschenen bundel met columns en langere verhalen waar ze 'tot dan toe geen plek voor had in haar oeuvre'. Een mooie potpourri, oordeelde Sinkgraven.

Harry Mulisch zag Van Royen niet als collega-schrijver

Daarna ging het al snel over wat Harry Mulisch van Van Royen vond. Die was geen fan. En maakte Sinkgraven een onderscheid tussen schrijvers-schrijvers en schrijvers die geliefd zijn bij lezers. Van Royen schaarde hij bij de laatste groep: ,,Jij bent zeker geliefd bij lezers", Ivo Niehede hij.

Zinspelend op wat ze schrijft over seksualiteit en hoe ze haar lichaam gebruikt voor haar kunst, aaide de interviewer nog even door: ,,Als ik jouw boeken herlees, valt mij op dat je veel hebt opengebroken in Nederland." Van Royen bleek het met hem eens: ,,Ik hoor vaak van vrouwen: 'Jij zegt het tenminste. En ik durf het niet eens te denken'."

De erotische industrie was blij met Sexdagboek

Wat kwamen we nog meer te weten? Dat de erotische industrie haar heeft bedankt voor haar Sexdagboek . Dat ze zich in weerwil van De mannentester geen hedendaagse fatale vrouw voelt, eerder een huismus met een hang naar wilde avonturen. Dat ze weliswaar een handelsvrouw is, maar niet schrijft om te verkopen. Ze schrikt steeds van alle bijkomende en noodzakelijk publiciteit.

Waarom Van Royen dan wel schrijft, bleef onbesproken. Het schrijven neemt een belangrijke plaats in, dat vernamen we. Maar die plaats moet niet overdreven worden, bleek toen ze werd gevraagd naar een nieuwe roman. ,,Ik zie er tegen op", vertelde ze. ,,Een roman schrijven vraagt echt heel veel van je je hersens. Daar gaat het hoofd van malen en dan slaap ik slecht. De laatste jaren slaap ik juist fantastisch. En daar ben ik heel blij om."

menu