Column Rosa Timmer: Dertig seconden

Of ik een half uur wil komen praten over mijn carrière. Ik verslik me in mijn zak drop. ,,Die carrière zal ik eerst nog even moeten zoeken’’, zeg ik niet ongemeend. Ik doe het aardig maar ik kom net kijken, zoals seniorencollega’s mij graag inpeperen. Waarheidje.

,,Maar onze studenten kijken tegen u op’’, zegt de gezellige surferdude aan de andere kant van de lijn. Ik barst in lachen uit. Nu heeft ie me, natuurlijk kom ik. Ik zou niet weten waar ik het een half uur over moet hebben, maar ik bereid me goed voor. Ik kan altijd nog over de krant in al zijn glorie ratelen.

Engels

Op de dag zelf zit ik keurig een half uur te vroeg klaar voor het praatje. Haar is zelfs geföhnd, tanden gepoetst maar ik had geen zin om mijn benen te scheren. Ze doen het er maar mee. Ook wel een goed voorbeeld lijkt me: je kunt ook een baan krijgen als je weigert je benen te scheren. Behalve bij een supermarkt in Vinkhuizen, waar ik er door de oversekste baas als zestienjarige op werd aangesproken als ik geen make-up droeg. Dat terzijde.

Tegen de tijd dat ik word aangekondigd, kijk ik even op de papieren van iemand die ook gaat speechen. Ik zie een compleet in het Engels uitgeschreven praatje. De organisator ziet mij naar mijn pagina’s in het Nederlands kijken. ,,Oh jee, we zijn vergeten te zeggen dat het in het Engels moet’’, zegt ze alsof het om een lepeltje voor de koffie gaat. ,,Pardon?’’, zeg ik. ,,Anders verstaan de internationals je niet’’, dwingt ze.

Carrie Bradshaw

Nog ongeveer dertig seconden voor ik op moet. Ik mompel iets van dat ik het graag een dagje eerder had geweten en dan is het zover. Pisnijdig begin ik mijn speech, over hoe ik begon als ‘kassa-girl’ en daarna ‘money ging maken’ als Carrie Bradshaw.

Ondertussen denk ik aan de factuur die ik ga sturen. Aan de prijs die ik in kraakhelder Nederlands met 50 procent ga verhogen. Onder de rekening een kleine voetnoot: Graag binnen dertig seconden overmaken, anders begrijpt mijn bank het niet. Thank you!

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.