Daklozen blijven nog logeren in hotel, nu verspreid over stad Groningen

De nachtopvang in Groningen gaat weer open, maar met veel minder plaatsen vanwege de coronaregels. Een deel van de daklozen zwermt uit over vier hotels in de stad. Foto: Archief DvhN

Groningse daklozen blijven ook de komende maanden nog logeren in het hotel. Als op 20 juni de tijdelijk 24 uursopvang in driesterrenhotel Schimmelpenninck Huys op 20 juni sluit, worden de bewoners deels verspreid over vier andere hotels in de stad.

Dat hebben opvangorganisatie Het Kopland en de gemeente Groningen vrijdagmiddag bekendgemaakt. Vanwege de coronamaatregelen werden de daklozen in de stad begin april ondergebracht in het Schimmelpenninck Huys. De bestaande nachtopvang in het stadscentrum is te krap om de afstandsregels te handhaven.

Schimmelpenninck Huys opent 26 juni weer voor hotelgasten

Op 21 juni stopt de tijdelijke opvang in het Schimmelpenninck Huys: vijf dagen later gaan de deuren weer open voor reguliere hotelgasten. Een deel van de daklozen die er tijdelijk woonden, gaat terug naar de nachtopvang. Die gaat echter wel fors in capaciteit terug: in plaats van de dertig slapers kunnen er straks nog maar elf terecht, nog maar één per kamer.

De rest van de bewoners wordt verspreid over vier hotels in de stad, met eveneens elk een kamer. Het Kopland kiest daar nu voor op basis van de positieve ervaringen in het Schimmelpenninck Huys, zegt Lieuwe de Boer, hoofd Maatschappelijke Opvang bij de opvangorganisatie.

‘Eigen kamer en 24-uursopvang geeft rust om aan toekomst te werken’

,,Met een eigen kamer en 24-uursopvang vinden mensen veel meer de rust en privacy die ze nodig hebben om hun leven weer op poten te krijgen’’, verklaart De Boer. Welke vier hotels precies meedoen, wil hij om die reden ook niet zeggen. Het Kopland heeft overeenstemming tot september en zoekt ondertussen verder naar een blijvende oplossing voor de toekomst.

,,Zonder de dagelijkse zorg over een maaltijd en een slaapplek voor de nacht kunnen mensen concretere stappen zetten naar een ander leven’’, stelt de Kopland-woordvoerder. Voorheen konden slapers alleen van 21 tot 10 uur de volgende ochtend terecht in de nachtopvang. De rest van de dag zwierven ze op straat.

,,Dan ben je alleen bezig met overleven’’, zegt De Boer. ,,Met een 24-uursopvang hebben wij hen beter in zicht en zij hun eigen leven ook. Dan kun je je ook richten op de dag van morgen in plaats van alleen de dag van vandaag.’’ Een groeiend deel van de bewoners hebben in het hotel gekozen voor een hulpverleningstraject.

Hotelmanager: ‘Deze gasten zal ik nooit meer vergeten’

Ondertussen ziet hotelmanager Sanne Luijten de daklozenopvang met lichte weemoed vertrekken uit het Schimmelpenninck Huys. ,,Het was een heel bijzondere tijd. Dit zijn gasten die ik nooit meer zal vergeten. Veel mensen hebben hier een positieve draai aan hun leven kunnen geven. Ik vind het mooi dat we daar aan hebben kunnen bijdragen’’

Tegelijkertijd is ze blij dat ook andere hotels nu de deuren voor de doelgroep openen. ,,Het is mooi dat er bijzondere samenwerkingen worden opgestart die bijdragen aan een oplossing, misschien mede door de goede ervaringen die wij als hotel hebben.’’

Wethouder: Ervaringen Schimmelpenninck zijn ook les voor de toekomst

De gemeente Groningen heeft actief meegezocht naar nieuwe alternatieven en blijft dat ook de komende maanden doen. De ervaringen in het Schimmelpenninck Huys ,,zijn zeker iets om mee te nemen in de toekomst’’, zegt wethouder Inge Jongman. ,,Zelf heb ik ook gezien dat het hebben van een eigen kamer zorgt voor rust bij onze dak- en thuisloze inwoners. Ik ben trots op deze goede en veilige invulling van de nachtopvang in onze gemeente.”

‘Vijf dagen schilderen, soppen en schoonmaken’ en dan weer open

Hotelmanager Luijten bereidt zich inmiddels voor op de heropening. ,,Straks eerst vijf dagen schilderen, soppen, schoonmaken en dan op naar het volgende hoofdstuk. De eerste reserveringen komen alweer voorzichtig binnen. Maar het zal nog wel even duren voor we terug zijn op 100 procent bezetting.’’

menu