Kamer debatteert over waardedaling woningen door aardbevingen

De Tweede Kamer debatteert donderdagochtend vanaf 11:15 uur met minister Kamp (Economische Zaken) over de waardedaling van woningen door aardbevingen in Groningen.

Door de aardbevingen in de provincie Groningen zijn de woningen moeilijker verkoopbaar. Daarnaast loopt de leefbaarheid in het gebied achteruit en zijn de bewoners ontevreden over de schade-afhandeling door de NAM.

Hoogleraar George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen presenteerde in april een onderzoek waaruit bleek dat de waarde van de Groningse huizen al met een miljard euro is afgenomen door de aanhoudende aardbevingen. Het waardeverlies raakt zo’n 180.000 woningen in 18 van de 23 Groningse gemeenten, aldus De Kam.

Volgens hem is het bedrag nog aan de lage kant doordat het is gebaseerd op verkochte woningen. Het effect van niet-verkochte panden is niet meegewogen.

Ook uit onderzoek van het CBS blijkt dat de Groningse woningenmarkt achterblijft. Bijna de helft van alle koopwoningen in het risicogebied heeft aardbevingsschade (gehad). De prijzen van bestaande koopwoningen daalden in het tweede kwartaal van 2015 met 2,4 procent, terwijl koopwoningenprijzen in een vergelijkbaar gebied met 0,5 procent daalen.

U kunt het debat hier volgen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.