Nederlandse handbalsters storten na uitstekende eerste helft na rust in en verliezen van Servië met 29-25 op EK

Lois Abbingh ziet een strafworp worden gestopt. Foto ANP/Ronald Hoogendoorn

De Nederlandse handbalsters hebben zaterdagavond hun eerste wedstrijd op het EK na een dramatisch slechte tweede helft met 25-29 verloren.

Op zich zijn de Oranje-speelsters wel vaker op grote toernooien slecht begonnen, waarna ze alsnog een medaille behaalden of zelfs nog wereldkampioen werden. Maar niemand zal na de uitstekende eerste helft hebben voorzien, dat de ploeg van bondscoach Manu Mayonnade na rust volkomen zou instorten.

Heer en meester

Want in de eerste dertig minuten was Nederland heer en meester tegen Servië, dat wegens coronabesmettingen drie speelsters miste en sterspeelster Andrea Lekic met waarschijnlijk een achillespeesblessure per brancard zag worden afgevoerd. De dekking van Nederland stond toen nog uitstekend, terwijl keepster Tess Wester de ballen die daar toch doorheen kwamen vaak vakkundig stopte.

Aanvallend was Oranje op de cirkel gevaarlijk met Danick Snelder en van afstand door de Groningse Lois Abbingh en Laura van der Heijden. Dat leverde bij rust al met al een comfortabele voorsprong op van 15-9.

Geen schim

Maar die zou in de tweede helft, waarin Nederland geen schim meer was van de superieure ploeg voor rust, als sneeuw voor de zon verdwijnen. Terwijl Servië op stoom kwam, begon het team van Mayonnade steeds slechter te spelen. Of het nu kwam door een tactische verandering van de Servische coach, die aanvallend zonder keepster en met zeven veldspeelsters ging spelen, of door de zwakke zwenuwen bij Nederland, de wedstrijd kantelde.

Grootste moeite

Oranje had nu de grootste moeite om door de dekking van Servië heen te breken, waarachter doelvrouw Jovana Risovic steeds beter werd. Cirkelspeelster Snelder liep zich meer en meer vast, terwijl Abbingh en de andere afstrandschutters hun vizier niet meer op scherp hadden staan. Servië scoorde zeven keer op rij, terwijl Oranje geen vuist kon maken. Onluisterend was ook het onnodige balverlies door verkeerde passing.

Uitblinkster

Servië kwam eerst met 22-22 langszij, waarna het team onder leiding van uitblinkster Katarina Krepez (10 doelpunten) naar een 25-29 zege wegliep. ,,We hadden 40 minuten controle en was er niets aan de hand’’, zei Abbingh. ,,Maar de angst sloop er bij ons in. Het werd heel chaotisch. Zij kwamen echt in de wedstrijd en wij wilden op dat moment te graag scoren.’’

Zondagavond wacht met Kroatië alweer de tweede tegenstander in de poule.

Je kunt deze onderwerpen volgen
New Articles