Pleidooi voor hulp aan amateurkunstsector: sluis coronasteun door naar verenigingen en zzp'ers

Marieke Vegt, directeur cultuurexpertisecentrum K&C Foto: S VELDEMA

Cultuurexpertisecentrum K&C in Assen roept gemeenten op een deel van de rijkssteun voor de cultuursector ten goede te laten komen aan amateurkunst en zzp’ers die cultuuronderwijs geven.

Dat staat in een brief van het centrum aan gemeentebesturen in Drenthe en Groningen. Het doorsluizen van de steun kan de lokale culturele infrastructuur overeind houden, stelt directeur Marieke Vegt. ,, Bij amateurkunstverenigingen en zzp’ers die muziek- of danslessen geven, staat het water tot aan de lippen.”

Alleen al in Drenthe hebben gemeenten in december van het Rijk 3.221.677 euro coronasteun toegezegd gekregen. Vegt begrijpt dat gemeenten dat geld willen gebruiken voor podia, theaters en musea, maar dringt aan op hulp aan lokale organisaties die geen vaste subsidies ontvangen en cultureel ondernemers die tussen wal en schip vallen.

‘Verenigingen en docenten lopen veel inkomsten mis’

,,Omdat er nu geen projecten zijn, lopen amateurkunstverenigingen en docenten veel inkomsten mis, terwijl de vaste kosten doorgaan”, zegt Vegt. ,,Kom ze tegemoet. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een tegemoetkoming in de huurlasten van repetitieruimtes van amateurkunstverenigingen of een overbruggingsregeling en scholingsbudget voor zzp’ers.”

K&C maakt zich zorgen over de toekomst van de lokale cultuur. ,,Als bijvoorbeeld technici nu een ander beroep kiezen, is het de vraag of er straks voldoende mensen beschikbaar zijn om festivals te organiseren. Een klein beetje steun kan soms al helpen, al was het maar als hart onder de riem”, zegt Vegt. ,,Wij denken dat het budget dat nu beschikbaar komt het verschil kan maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu