Verpleegkundige Leo van Doorn laat de nieuwe intensive care van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen zien.

Vernieuwd WZA Assen: met licht en lucht sneller beter worden

Verpleegkundige Leo van Doorn laat de nieuwe intensive care van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen zien. Foto: Marcel Jurian de Jong

Een wandeling maken door de toekomst. Dat is hoe het voelt als je door de gangen van de nieuwe intensive care- en kinderafdelingen van het Wilhelmina ziekenhuis Assen loopt.

„We gingen voor een zo mensvriendelijk mogelijke omgeving”, vertelt ic-verpleegkundige Leo van Doorn terwijl hij de nieuwe intensive care (ic) en cardiologieafdeling laat zien. Ruime, met daglicht overgoten kamers met veel privacy zijn hier het nieuwe normaal. Geluid dringt niet of nauwelijks door de glazen puien, familie kan in dezelfde kamer blijven slapen en door de slimme indeling van de afdeling lopen er nauwelijks mensen langs. „Die rust is beter voor de patiënt én het personeel.”

‘We stappen een nieuwe tijd in’

De oude ic-afdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) is dertig jaar oud en vernieuwing was dan ook broodnodig, legt Van Doorn uit. „We hebben daar oude, kleine ruimtes met weinig daglicht. Overal zie je apparatuur, het is rommelig en mensen liggen gezamenlijk op de ic-zaal met alleen gordijntjes tussen de bedden. Op de nieuwe ic stappen we een nieuwe tijd in. Zo voelt dat echt.”

De nieuwe afdeling telt twaalf patiëntenkamers waarvan elf eenpersoons en één tweepersoons. Allemaal zijn ze voorzien van wendbare apparatuur, die vastzit aan het plafond en met behulp van een pendel verplaatst kan worden. Daardoor kan de patiënt bijvoorbeeld aan het raam gaan liggen om van het daglicht te genieten. De afdeling is zelfs voorzien van een speciale ruimte waar een deur open kan, zodat zelfs een frisse neus halen tot de mogelijkheden behoort.

„Na weken weer even de zon en wind op je benen voelen kan echt wonderen doen”, legt Van Doorn uit. „Het is mooi dat de intensive care bestaat, maar behandeling hier heeft ook een prijs en herstel is niet gemakkelijk. Al deze vernieuwingen, de rust en ruimte gaan zeker bijdragen aan verbetering daarvan.”

Ouder en Kind-centrum

De nieuwe ic opent op donderdag 1 oktober en maakt deel uit van het enorme vernieuwingsplan van het WZA, dat in totaal 95 miljoen euro kost. Over twee weken is ook een ander onderdeel van dit programma, dat tot 2025 loopt, gereed: het nieuwe Ouder en Kind-centrum. Hier komen de oude verloskundeafdeling en de kinderafdeling bij elkaar in een moderne vorm. Op die manier kunnen moeder en kind altijd bij elkaar blijven, ook als voor één van hen of allebei specialistische zorg nodig is na de bevalling.

Het centrum heeft vier verloskamers, waarvan twee met bad om in de groeiende vraag naar het bevallen in water te voorzien. Vrolijke kleuren op de muren en zorgvuldig weggewerkte apparatuur moeten het ziekenhuisgevoel wegnemen, alsof je thuis in je slaapkamer aan het bevallen bent. „De nieuwe kraamkamers zijn zoveel mogelijk gezinsgericht”, zegt zorgcoördinator Ilse Tillema. „Zo kan de partner op een slaapbank blijven slapen en worden de kamers zo ingericht dat het hele gezin op bezoek kan komen.”

Door middel van een nieuwe trap krijgt de kraamafdeling een directe verbinding met de kinderafdeling. Ook de teams gaan één nieuw geheel vormen. „Op de bovenverdieping, de kinderafdeling dus, hebben we er veel aan gedaan om kinderen in beweging te krijgen,” legt Tillema uit. „Met onder meer een interactieve vloer en een speurtocht die door de gangen loopt. Zo liggen de kinderen veel minder op bed, dat is heel goed voor het herstel. Kinderen moeten zo snel mogelijk weer kind kunnen zijn, en dat kan in dit nieuwe centrum.”

Het is de bedoeling dat het nieuwe Ouder en Kind-centrum op 19 oktober opengaat.

menu