Wedstrijd van de dag van maandag 2 juli: Brazilië-Mexico

Dagblad van het Noorden kiest gedurende het WK elke dag een duel uit als ‘Wedstrijd van de dag’. Redacteur Henk Mulder neemt de wetenswaardigheden van beide ploegen onder de loep. Spelers, coaches, kansen en mogelijkheden.

Een pikante achtste finale, deze ontmoeting tussen Brazilië en Mexico. Natuurlijk zijn de Brazilianen met al hun topspelers de grotre favoriet, maar in voetbal wint niet altijd de beste. De ene ploeg weet beter raad met het neutraliseren van de grotere kwaliteit van de tegenstander dan de andere. In dit geval ligt de Braziliaanse manier van spelen de Midden-Amerikanen wel. Vier jaar geleden, op het WK in eigen land, beten Neymar en co zich in Fortaleza stuk op het taaie Mexico: 0-0.

Thiago Silva, Marcelo en Neymar bewaren bittere herinneringen aan één specifieke wedstrijd. De olympische finale in Londen 2012. Gedrieën stonden zij in de Braziliaanse ploeg die voorbestemd was goud te winnen. Ze zouden er nog vier jaar op moeten wachten, want in de eindstrijd kaapte Mexico het mooiste eremetaal voor hun neus weg: 2-1. In de selectie van de Mexicanen zaten destijds vijf spelers die er in Rusland ook bij zijn. De nu 37-jarige keeper José de Jesus Corona is stand-in voor eerste doelman Guillermo Ochoa. Verder waren Hector Herrera, Giovani dos Santos en Javier Aquino in Londen van de partij.

Goed elftal

Het is dus geen abc-tje dat Brazilië de kwartfinale haalt, waarin naar alle waarschijnlijk België de volgende opponent zal zijn. Mexico is zeker nog niet op zijn top, maar heeft wel degelijk een goed elftal met veel technische kwaliteit. In de eerste wedstrijd tegen Duitsland draaide het in de eerste helft als een tierelier en werd de basis voor de overwinning gelegd, maar in de tweede helft was dat een heel stuk minder. Tegen Zuid-Korea vlogen de vonken er ook niet van af en Zweden daverde over ‘El Tri’ (afkorting voor El Tricolores, de driekleuren) heen. Coach Juan Carlos Osorio heeft de juiste afstelling van de machine nog niet gevonden. De Colombiaan kreeg in de aanloop naar het eindtoernooi veel kritiek, maar na de zege op de Duitsers verstomde die om na het echec tegen Zweden de kop weer op te steken. Duitsland bleek achteraf immers niet zo’n heel sterke tegenstander…

Als Mexico tegen Brazilië succes wil boeken zal het niet de inbreng van Neymar tot een minimum moeten beperken maar ook die van Philippe Coutinho. De door FC Barcelona van Liverpool overgenomen aanvallende middenvelder is het brein van de Seleçao. Hij scoort (tegen Zwitserland) en verzorgt geniale assists (voor Paulinho tegen Servië). Bovendien kan hij het in de ultrakleine ruimte goed vinden met Neymar, die van de linkerkant komt. Om dat gevaar te bezweren rust er een zware taak op de schouders van de defensieve middenvelders Andres Guardado en Hector Herrera, samen met het rechterverdedigingsblok Carlos Salcedo en Hector Moreno. Die laatste twee moeten de sterke aanvalskant van de Brazilianen met het tandem Marcelo-Neymar in de gaten houden. Osorio zet zijn kaarten aanvallend op Hirving Lozano, Carlos Vega, Miguel Layun en Javier ‘Chicharito’ Hernandez. Een blokje van vier met een blok van zes daar achter. Mexico heeft ontegenzeggelijk aanvallende kwaliteiten, het is voor de ploeg zaak die ook nauwkeurig uit te spelen. In de wedstrijd tegen Servië bleek Brazilië defensief kwetsbaar en bij tijd en wijle zelf paniekerig. Er kwamen kansen, maar die werden niet benut. Mexico gaat ook kansen krijgen en zal die dan wèl moeten verzilveren. De vorm van de dag zal in dit duel beslissend zijn.

Weetjes

Nog een paar weetjes. Brazilië en Mexico speelden heel vaak tegen elkaar, al veertig keer eerder. Daarvan waren vier WK-wedstrijden. In 1950 (in Brazilië) werd het 4-0 voor de thuisploeg. Dat WK eindigde in een sof, want de Brazilianen verloren in de laatste wedstrijd (er was toen geen echte finale) onverwacht met 2-1 van Uruguay. Dat werd als een schande ervaren en het tot dan in het wit met blauwe kraag spelende Brazilië wilde dat nooit meer. Er werd een wedstrijd uitgeschreven om een nieuw tenue te ontwerpen. Daarin moesten in ieder geval alle kleuren verwerkt worden die ook in de nationale vlag zitten. Dat was geen gemakkelijke opgave want die vlag kent geel, groen, blauw en wit. Tot zijn eigen verbazing werd het ontwerp van Aldyr Garcia Schlee, een 19-jarige illustrator van een plaatselijke krant in het vlak bij Uruguay gelegen plaatsje Pelotas, uitgekozen. Hij had voor de grap meegedaan, want achtte het absurd om vier kleuren te verwerken. De wereld is nu helemaal gewend aan het gele shirt met de groene accenten, de blauwe broek en de witte kousen. Schrijver Alex Bellos heeft de ontstaansgeschiedenis ervan kleurrijk beschreven in zijn prachtige boek over het Braziliaanse voetbal: ‘Futebol’.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.