Doelman Jerio Hoegen (23) moet clubicoon Sander Bunskoek bij Raptim doen vergeten

Doelman Jerio Hoegen (23) heeft als taak om clubicoon Sander Bunskoek bij Raptim te doen vergeten. “Dat is een zware klus en het verwachtingspatroon ligt hoog.” Foto: Patrick de Groot

Jerio Hoegen staat bij Raptim voor een zware opgave. De 23-jarige doelman moet clubicoon Sander Bunskoek doen vergeten, die afgelopen seizoen na een imposante loopbaan afscheid nam van het prestatief voetbal.

,,Sander heeft een grote staat van dienst en hem doen vergeten zal echt niet lukken. Ik ben een keeper in ontwikkeling en het is dan ook lastig om in de voetsporen van Sander te treden. Het verwachtingspatroon ligt hoog. Daar ben ik mij volledig van bewust.”

Grote voorbeeld

Dat motiveert Hoegen, die geldt als een goed meevoetballende goalie, des te meer om die hooggespannen verwachtingen in te lossen. ,,Ik heb de afgelopen seizoenen veel respect voor Sander gekregen en keek tegen hem op. Bewondering voor zijn drive op de trainingen en in de wedstrijd, maar ook als persoon. Ik heb met hem heel fijn samengewerkt en mooie sportieve momenten gedeeld. Voor mij is hij het grote voorbeeld.”

Beslissend

Het mooiste van het keepersvak noemt Jerio Hoegen dat hij beslissend kan zijn.

,,Je kunt het verschil maken en dat geeft altijd een kick. Het geeft een super gevoel als je een strafschop weet te keren of in de laatste minuut nog bal uit de kruising kunt halen. Uiteindelijk is de basis van mijn werk simpel: ballen tegenhouden. Een keeper doet dat tegenhouden van nature met zijn handen, maar het is mooi als je ook nog iets met een been kan.”

Doorgestroomd naar senioren

Hoegen startte destijds in de jeugdafdeling van Germanicus. ,,Daar heb ik tot de D-junioren gespeeld en vervolgens de overstap naar Raptim gemaakt. Ik wilde graag met mijn vriendengroep voetballen. Vanuit de JO19 eerst doorgestroomd naar het derde en twee seizoenen geleden de stap naar het tweede elftal gemaakt. Verder vaak als reservedoelman op de bank bij het eerste gezeten. Ook dat was leerzaam en een mooie ervaring.”

Niet vanzelfsprekend

De fanatieke doelman is eerlijk genoeg om te stellen dat hij niet nog een jaar op de bank bij Raptim wilde zitten. In sportief opzicht moest hij dan nog wel even afrekenen met een andere gegadigde onder de lat: Kay de Groot.

,,We zijn op faire wijze de concurrentiestrijd aangegaan en het was zeker niet vanzelfsprekend dat ik Sander Bunskoek zou vervangen. Ik heb er keihard voor moeten werken om mijn plaatsje onder de lat te bemachtigen. Het is nu aan mij om deze stijgende lijn vast te houden en te bewijzen dat de trainer een juiste keuze heeft gemaakt.”

Kluspunten

Kluspunten voor Jerio Hoegen zijn het vasthouden van concentratie en focus op de bal.

„Dan vooral in wedstrijden waarin ik als keeper niet veel te doen krijg. Op deze onderdelen valt nog best veel te verbeteren. Samen met de keeperstrainers Bert Ambergen en Roy van der Haar werk ik elke woensdag specifiek aan deze onderdelen”, zegt de zelfkritische Hoegen, die het liefst veel ruimte in de rug heeft. ,,Ik wil graag betrokken zijn bij het spelletje. De achterhoede moet altijd op mij kunnen vertrouwen en het is belangrijk dat ik dat ook uitstraal naar mijn teamgenoten.”

Kop en schouders

Hoegen is positief gestemd over dit seizoen. „Met deze groep moeten we in de 3e klasse C minimaal bovenin mee kunnen draaien. Dat zijn we niet alleen aan onszelf verplicht, maar ook naar onze club. De 2e klasse is zeker haalbaar. maar voor nu nog een stip aan de horizon. Eerst zullen we moeten aantonen dat we er in de 3e klasse met kop en schouders bovenuit steken. De start - met drie zeges op rij - is in ieder geval veelbelovend, maar dit moeten we de komende 23 competitiewedstrijden een vervolg geven. Als dat lukt heb ik de overtuiging dat we met succes de stap omhoog kunnen maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorder Courant