Pim van der Veen (22) en Bas Smits (25) keren terug naar de roots bij Protos in Steenwijksmoer

Pim van der Veen (22) en Bas Smits (25) (rechts) spelen dit seizoen - na een jarenlange afwezigheid – weer in de hoofdmacht van zondag 3e klasser Protos. Foto: Herman Woltersom

Bas Smits (25) en Pim van der Veen (22) zijn terug bij hun oude ploeg én vrienden. Terug naar hun roots – Protos – de club die ze destijds verlieten voor een avontuur bij Germanicus.

Spijt van hun overstap hebben Smits en Van der Veen nooit gehad. ,,Het was heel leerzaam, maar het voelt weer goed om thuis te komen”, zo laat het tweetal direct weten waar het hier om draait.

Optie

Bas Smits maakte al op 16-jarige zijn debuut in de hoofdmacht van Protos, maar in 2013 begon het bloed te kriebelen.

,,Ik wilde graag op een hoger niveau voetballen. Germanicus was destijds een voor de hand liggende optie. Op De Pampert gloorde er een mooi perspectief. Ik was benieuwd of ik het hogere niveau ook daadwerkelijk aankon.”

Verbreden voetbalhorizon

Voor de eveneens getalenteerde Pim van der Veen gold eenzelfde verhaal. Hij stapte als 2e jaars B-junior over naar Germanicus.

,,Ik was toen 16 jaar en wilde mijn voetbalhorizon verbreden. Gelijk met mijn overstap werd de jeugdafdeling van Germanicus en CSVC samengevoegd. Veel van mijn medespelers kende ik al via school, waardoor de keuze eigenlijk ook wel snel gemaakt was.”

Wedstrijdritme

Twee jaar geleden keek Pim van der Veen, werkzaam bij Eshuis Accountants, er steeds meer naar uit om terug te keren naar de club waar het ooit allemaal begon.

,,De ambities vervaagden en andere zaken, waaronder mijn studie accountancy aan Nyenrode, werden belangrijker. Ook een rol speelde de blessure, die vlak voor het einde van het seizoen 2018/2019 opspeelde. Dit heeft er toe geleid dat ik het eerste half jaar van afgelopen seizoen niet kon spelen. Na de winterstop heb ik nog twee wedstrijden met het tweede team van Germanicus gespeeld om wedstrijdritme op te doen, maar toen brak corona uit. Tijdens deze periode heb ik goed nagedacht en definitief besloten om terug te gaan naar Protos. Ik speel weer in een vriendenteam en dat geeft veel energie.”

Mooiste moment

Net als Pim van der Veen roemt Bas Smits de periode bij de Coevordenaren. ,,Ik heb er veel geleerd, met als mooiste moment het kampioenschap in de 2e klasse in het seizoen 2014/2015.”

Wat hij toen nog niet had kunnen denken, gebeurde toch. ,,Ik raakte het plezier in het voetbal gaandeweg kwijt. Dat had indirect ook te maken met blessures. Het voetbal kwam toen op het tweede plan en eigenlijk was er ook geen verlangen meer om op het veld te staan. Pas In het seizoen 2018/2019 ben ik weer ingestapt. In een lager seniorenteam bij Protos heb ik het plezier hervonden. Vooral op het sociale vlak miste ik het voetbal.”

Jongens uit het dorp

Vanaf dit seizoen maakt Smits – werkzaam als procesoperator bij Forbo - weer deel uit van de hoofdmacht van Protos. ,,Het is een fijn gevoel om weer terug te zijn bij de club uit Steenwijksmoer en om samen met mijn vrienden en de jongens uit het dorp te voetballen.”

Smits speelt bij voorkeur in de centrale as op het middenveld. ,,Aanvankelijk speelde ik altijd als aanvallende middenvelder, maar tegenwoordig meer in de rol van verdedigende middenvelder.”

Zijn maatje Van der Veen is een multifunctionele aanvaller, die veel ervaring heeft als linksbuiten. ,,Ik moet nog wel werken aan de conditie en de omschakeling”, noemt hij als kluspunten.

Mooie doelstelling

Protos was vorig seizoen dichtbij de 1e periodetitel. Over de ambities voor de komende voetbaljaargang zijn Bas Smits en Pim van der Veen realistisch.

,,Het behalen van een prijs in de 3e klasse is voor Protos geen doel op zich. Handhaving en een positie in de middenmoot is al een mooie doelstelling. Alles daarboven is mooi meegenomen en daar moet je als team ook altijd voor gaan.”

Het tweetal prijst het collectief. ,,We hebben een zeer hechte spelersgroep met veel potentie, iedereen heeft alles voor elkaar over en met vlagen spelen we heel goed voetbal. Wel zullen we als team nog iets stabieler moeten worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Coevorder Courant