De Schiphorst hangt nestkastjes op in strijd tegen plaagrups

Wethouder Jaap van der Haar kwam ook even helpen. Foto: Daan Prest

Dankzij een groepje buurtbewoners krijgt de eikenprocessierups het komend jaar een stukje lastiger in De Schiphorst. Zij hingen zaterdag met steun van de gemeente Meppel een reeks nestkastjes op langs de Schiphorsterweg. Die moeten vogels aantrekken die de plaagrups op het menu hebben staan.

De gemeente Meppel stelde eerder dit jaar een aantal nestkastjes als bouwpakket beschikbaar aan groepen buurtbewoners en scholen. De nestkastjes worden nu al opgehangen, zodat vogels er deze winter alvast in kunnen schuilen.

Caecile Cnoops is een van de buurtbewoners in De Schiphorst die zaterdag hielp bij het ophangen van de nestkastjes. „We hebben de nestkastjes eerst in bio-olie gezet, als alternatief voor chemische verf. Op sommige plekken worden er ook bloemen gezaaid, zodat de vogels er langer zullen zitten. We hebben de kastjes opgehangen met Anoushka en Joost Kam. Zij verzorgen ook het ‘ploggen’ in de buurt, dat is een combinatie van lopen en het schoonmaken van het pad door vuilnis op te ruimen.”

Betrokkenheid

De Meppeler wethouder Jaap van der Haar is blij met de actie van de buurt. „De betrokkenheid van buurtbewoners en scholen bij het bestrijden van de eigenprocessierups is gelukkig groot.”

De school Terra hing eerder al nestkastjes op in de eiken langs de Werkhorst. Leerlingen zorgen daar ook voor het beheer en het schoonmaken van die kastjes. In Kolderveen hingen bewoners vleermuiskasten op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppeler Courant