Grammofoonmuseum wil naar Olde gemientehuis

Het Olde gemientehuus in Nieuwleusen. Foto: FRENSJANSEN

Nieuwleusen Het stichtingsbestuur van het grammofoonmuseum uit Nieuwleusen heeft een plan ingediend bij de gemeente Dalfsen om haar collectie onder te brengen in het Olde gemientehuis. De verzameling is nu nog te bezichtigen in de tot museum verbouwde kelder onder het woonhuis van Jelle Bos.

De vermaarde collectie is sinds 2005 ondergebracht bij een stichting die drijft op vrijwilligers.

Woordvoerder van de stichting Gerard Oortwijn over het plan: „De stichting wil het gebouw in gebruik nemen voor haar collectie, en of dat nu door koop of door huur gaat is voor ons van onder geschikt belang. Het gaat om de ruimte. Ons voorstel wordt nu door ambtenaren uitgewerkt.” Deze zijn volgens hem positief gestemd en bereiden het plan voor het college voor. Oortwijn verwacht dat het college in september met een voorstel voor de raadscommissie komt, zodat de politiek een standpunt kan in nemen. Oortwijn stelt dat het algemeen bekend is dat de gemeente van het Olde gemientehuis in Nieuwleusen af wil.

Verrijking

„We hopen het culturele leven in Nieuwleusen te verrijken en in het Olde gemientehuis zien we volop kansen”, zegt bestuurslid Gerard Oortwijn. „Het ligt op een aantrekkelijke plek aan een plein met horeca en bij museum Het Palthehof.” Het museum heeft de ambitie om jaarlijks drie- tot vierduizend extra bezoekers naar het plein te trekken. Dat hoopt het museum te doen met de permanente collectie maar ook met mini-concerten, beurzen, thematische bijeenkomsten en tijdelijke tentoonstellingen. Oortwijn: „Die ambitie is realistisch. Bij Jelle Bos trekt het museum nu al honderden bezoekers per jaar zonder dat we reclame maken. Dus op een prominente locatie moet dat zeker lukken. Bovendien zit Vechtdal al jaren in de lift. Het bruist hier en daaraan dragen we bij met een topmuseum over een populair onderwerp.”

Het stichtingsbestuur hoopt begin 2021 te starten met een stapsgewijze verbouwing. Het verbouwingsplan voorziet in een spoedige opening. „We willen het gebouw geleidelijk steeds verder verfraaien”, stelt Oortwijn. De woordvoerder kan nog niet vertellen òf en wanneer de deuren precies opengaan. „We hopen al in het volgende toeristische seizoen bezoekers te verwelkomen, maar dat is afhankelijk van zo veel kritische factoren. Aan onze inzet zal het in elk geval niet liggen.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppeler Courant