Als Ken Besuijen ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ van Wim Sonneveld heeft ingezet, wiegen verschillende dames heen en weer op hun stoel. Je mond houden is bij deze bekende deun al net zo moeilijk als stilzitten. En dus klinkt her en der zachtjes de tekst door de binnenplaats van wooncomplex De Beemd in de Oosterboer.

Al evenzo gaat het bij Het Dorp , Zij kon het lonken niet laten , de Ode aan de Meppeler Toren en We’ll Meet Again van Vera Lynn. De ouderen in De Beemd moeten het al tijden doen zonder de vertrouwde bingo, het sjoelen en de quiz. Sinds half maart liggen de activiteiten stil. Deze week hebben de senioren voor het eerst sinds lange tijd weer samen koffie gedronken. De komst van de Meppeler chansonnier Ken Besuijen - vooral bekend van zijn repertoire van Wim Sonneveld - zorgde voor een vrolijke middag in deze donkere dagen.

„Het is hartstikke leuk, maar met zo’n mondkapje op kun je niet zingen”, zegt mevrouw Booij. De 85-jarige woont ruim tien jaar in De Beemd. Omdat De Beemd een wooncomplex is, hebben de bewoners de afgelopen maanden altijd bezoek mogen ontvangen. Maar de gezamenlijke activiteiten worden node gemist. „Het is een ongezellige tijd, er is niks aan. Mijn twee kinderen wonen gelukkig in Meppel. Mijn kleindochter en achterkleinkinderen waren hier laatst, ik had ze zo lang niet gezien. Op de verjaardagen kom ik altijd, daar kon ik nu niet naartoe. Dat is niet prettig. Het is verdrietig, maar je moet wat. Het is nog maar afwachten wat we met kerst mogen doen. Gelukkig ben ik uitgenodigd bij mijn zoon. Vroeger hadden wij altijd de ouders van beide kanten op één kerstdag op bezoek. Zelfs dat lijkt dit jaar niet te kunnen.”

Vanaf de eerste verdieping heeft mevrouw Wildeboer genoten van het concert van Ken Besuijen. „Het was zo stil de laatste tijd”, vertelt ze. „Geen koffie, geen bingo. Het koffiedrinken is heel belangrijk, het breekt de ochtend. Gelukkig komen mijn kinderen nog weleens, maar de avonden zijn zo lang. Al jaren hebben we de gewoonte dat we met bewoners in de week voor kerst gaan eten bij restaurant De Tipbrug, maar dat kan nu ook niet doorgaan. Maar het optreden was prachtig, dat mag nog wel vaker.”


Volgend concert

Een toezegging voor een volgend concert krijgen de bewoners direct. Oud-directeur van Woonconcept Hedzer van Houten, die met het initiatief voor een concert kwam, laat nadat Ken zijn laatste noot gezongen heeft, weten dat op 10 december zanger, toetsenist en gitarist Geert Jan Brader in het atrium zal staan.

Bewoonster en manusje van alles Trijnie Brand ziet het om haar heen gebeuren. „Mensen zijn coronaziek. Niet in hun lijf, maar in hun hoofd. Ik ook. Ik was het laatst ook even zat,” zegt ze. „Bij het koffiedrinken wordt het wel en wee besproken. Als dat wegvalt, is het heel erg. Ik loop vaak even rond. Nee, ik ga niet bij de mensen op visite, maar maak wel hier en daar een praatje.” Over het optreden van Ken Besuijen zegt ze: „Ik vind het leuk om dit te organiseren en de anderen vinden het leuk om te komen. Dat is mooi, toch?”

De 72-jarige Geke Gelmers woont een half jaar in De Beemd. „Het is hier zó stil”, zegt ze, „Het bevalt me hier goed, maar die stilte ben ik niet gewend. Die stilte komt misschien ook wel extra door de corona. Ja, ik heb veel last van de corona. Je kunt niet doen wat je normaal wel doet. Ik ga bijvoorbeeld niet even een boodschap halen. Ik probeer er wat van te maken, maar dat lukt niet altijd. Maar ja…”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppeler Courant