Stichting Oud Meppel vertelt tijdens wandeling over deportatie van Joden

Het Slotplantsoen. Foto: Daan Prest

Stichting Oud Meppel houdt op 3 oktober een wandeling door Meppel. Deze wandeling staat volledig in het teken van de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

„In het kader van 75 jaar vrijheid hebben we geprobeerd meerdere activiteiten te organiseren. Dat is niet gelukt vanwege corona”, vertelt Edward de Vries, voorzitter van Oud Meppel. „We dachten dat we het na 1 september weer rustig zouden kunnen oppakken, maar ook dat kon niet.” Nu is het de stichting wel gelukt om een stadswandeling te organiseren, in samenwerking met Stichting Joods Monument, Apostolisch Genootschap en Stichting Gedenkstenen.

Wel worden er maatregelen genomen. Zo vindt de wandeling in kleine groepjes plaats. „Er is ruimte voor drie groepen van tien. En er is een registratieplicht, dus aanmelden vooraf is nodig.”

Vanaf Joods Monument door de stad

De wandeling vindt plaats na de kranslegging bij het Joods Monument in het Slotplantsoen, op zaterdagochtend 3 oktober rond 09.00 uur. Die worden die ochtend gelegd, omdat in de nacht van 2 op 3 oktober in 1942 Meppeler Joden werden afgevoerd naar Kamp Westerbork. De meesten overleefden het niet en stierven in vernietigingskampen.

De route loopt door verschillende straten in Meppel, met een link naar de deportatie. Zo gaan de wandelaars onder meer langs de Soembastraat, waar twee Joodse panden staan. „We vertellen daar wie er gewoond hebben.”

Expositie

Bij het Apostolisch Genootschap in de Witte de Withstraat wordt er gestopt voor een expositie. Daar staan vijftien banners met informatie over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Meppel, die de samenwerkende organisaties in april al had laten maken. Onderweg wordt ook stilgestaan bij de Stolpersteine, in de Voorstraat, maar voornamelijk in de Woldstraat. „Daar liggen er heel veel. Bij tien adressen leggen we uit wat voor mensen daar hebben gewoond. Wat voor beroep ze hadden, maar ook mooie anekdotes”, licht Edward de Vries toe.

De wandeling eindigt op De Wheem. „Daar stond vroeger hotel Westerbeek, waar vandaan Joden op het laatste moment toen nog met de bus werden gedeporteerd. De meeste Meppelers werden vanaf het station met de trein naar Westerbork gedeporteerd, maar deze laatste groep werd met de bus vervoerd.”

Aanmelden voor de wandeling kan door een mail te sturen naar stadsgidsen@oudmeppel.nl of of 06-20451292.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppeler Courant