Boeren demonstreren bij distributiecentrum Jumbo in Beilen

De vrachtwagens van Jumbo werden aan de overkant van de rotonde geparkeerd. Aad Stikkelorum

Boeren demonstreren vrijdagmiddag bij het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Beilen. De actievoerders hebben de ingang voor het vrachtverkeer geblokkeerd. De politie is ter plaatse om toezicht te houden.

Rond het distributiecentrum staan zo’n 40 trekkers. Volgens een van de demonstrerende boeren blijft het daar niet bij: „Er zijn ook nog 40 trekkers onderweg.” Ook op andere plekken in het land demonstreerden vrijdag boeren, onder meer bij de distributiecentra van Jumbo in Veghel en in Woerden. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) vraagt al maanden lang aandacht voor de magere marges voor boeren die aan Nederlandse supermarkten leveren. Geld dat in supermarkten wordt verdiend zou eerlijker moeten worden verdeeld, vinden ze.

Keurmerk Farmer Friendly

Daarnaast had FDF vorige maand een door hen geïntroduceerd keurmerk gepresenteerd bij het Centraal Levensmiddelenhandel (CBL), de koepel van supermarkten. Met dat keurmerk willen de boeren onder meer vastleggen dat supermarkten 3 procent van hun totale omzet afdragen aan een coöperatie van boeren. Supermarkten die daar aan meewerken, zouden het keurmerk als logo mogen plaatsen.

De deadline die FDF stelde verliep afgelopen nacht, reden om opnieuw actie te gaan voeren. Aanvankelijk hadden Drentse boeren plannen om vanochtend in alle vroegte het distributiecentrum in Beilen te blokkeren. Maar die actie werd afgeblazen, omdat er beweging zou zitten in gesprekken met CBL, die aangeeft te willen praten, maar dat de gestelde deadline niet realistisch was.

De demonstrerende boeren in Beilen zeggen dat zij daar op eigen initiatief staan en niet namens Farmers Defence Force.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe