ChristenUnie maakt vuist: geen carbid schieten in het donker

Bij daglicht carbid schieten is prima, volgens de ChristenUnie. Roel Seele

In de raadsvergaderingen van een aantal Drentse gemeenten wordt deze maand een aangepaste APV besproken om het carbidschieten te reguleren. Een goed initiatief vindt de ChristenUnie Midden-Drenthe, maar op cruciale onderdelen schiet het raadsvoorstel tekort. Hiermee wordt het namelijk mogelijk in het donker tijdens oudejaarsavond en -nacht carbid te schieten.

Door dit voorstel wordt het in alle twaalf Drentse gemeenten mogelijk om op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 2.00 uur ’s nachts tijdens de nieuwjaarsnacht carbid te kunnen schieten.

“Onverantwoord,” aldus de ChristenUnie Midden-Drenthe. Het is prima om deze mooie traditie op oudejaarsdag te vergunnen maar dat moet je niet in het donker toestaan. Carbid schieten is heel wat gevaarlijker dan vuurwerk afsteken en daarmee veel risicovoller.

De ChristenUnie dient een voorstel in om van 10.00 uur in de ochtend tot 16.00 uur in de middag carbid schieten toe te staan. ‘Laat het een gezellig oudejaarsdag feest zijn overdag zoals ieder jaar en verplicht in de APV op te nemen om met een plastic bal te schieten.’

De ChristenUnie roept raadsfracties in de andere elf gemeenten op om in navolging van het initiatief in Midden-Drenthe met een aangepast raadsvoorstel te komen. ‘Laten we het leuk houden en de hulpdiensten niet onnodig aan het werk zetten. Carbid schieten is een mooie Drentse folklore maar niet iets om in het donker onverantwoord mee om te gaan!’

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe