'De cijfers vlakken af, maar blijf alstublieft weg als u klachten heeft..'

De oproep is duidelijk: wees voorzichtig! Ron de Vos, archief

In deze tweede coronagolf krijgt Drenthe er meer van langs dan in de eerste golf begin dit jaar. Diverse verzorgings- en verpleegtehuizen in de provincie kampen ook nu met besmettingen en uitbraken en werken met man en macht om grip te krijgen op de situatie. Een groot verschil met de eerst golf is dat de deuren nu open zijn en bezoek mag blijven komen. Gelukkig maar, vinden de bestuurders ook, maar het brengt ook risico’s met zich mee.

“De situatie zoals tijdens de eerste golf waarbij de deuren op slot waren en bewoners in verzorg- en verpleeghuizen niet naar buiten mochten en geen bezoek meer mochten ontvangen willen we niet meer. Het was soms schrijnend om te zien hoe bewoners in isolement kwamen en soms ook fysiek achteruit gingen. We zijn dus heel blij dat deze maatregel niet opnieuw wordt ingevoerd”, aldus woordvoerder VVT’s Drenthe Mariska Roeters, directeur van Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe. Onder dit collectief vallen ook de verzorg- en verpleeghuizen in Midden-Drenthe.

“De meeste medewerkers binnen de VVT’s in Drenthe werken allen inmiddels standaard met mondkapjes en handschoenen. Of je nu met ‘de handen aan het bed’ staat, of als backoffice medewerker werkt; zodra we de gang op gaan of binnen 1,5 meter van elkaar komen dragen we mondkapjes. En datzelfde vragen we van onze bezoekers: draag een mondkapje en handschoenen en houdt afstand als u een van onze locaties binnengaat. En blijf dat ook doen tijdens het bezoek.”

Maximaal twee

Een andere maatregel die binnen vele VVT’s wordt toegepast, is dat er per bewoner/echtpaar maximaal twee bezoekers tegelijk mogen komen, maximaal één keer per dag. Dit sluit aan op de RIVM richtlijnen die voor iedereen gelden.

Dat het van essentieel belang is om hierin zorgvuldig te zijn is wel gebleken. Het komt voor dat een besmette bezoeker de oorzaak van besmetting of uitbraak is. Gebruik van een mondkapje en handschoenen kan net het verschil maken, zeker wanneer een besmet persoon nog geen klachten heeft.

“We merken echter ook dat er toch nog steeds bezoekers binnenkomen die wèl klachten hebben. Mensen vinden blijkbaar dat het wel meevalt en wel kan. Dat is dus echt niet zo. Wij willen dan ook echt benadrukken: blijf alstublieft weg als u klachten heeft. Laat u testen en kom gezellig weer op bezoek als u minimaal 48 uur klachtenvrij bent. U bent dan echt weer van harte welkom en in de tussentijd zorgen wij goed voor uw dierbare.”

De boodschap van Roeters namens de bestuurders VVT’s Drenthe is duidelijk: het is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel medewerkers, als bezoekers om de bewoners veilig en gezond te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe