Denksport staat centraal tijdens (coronaproof) Damweek Hijken

Wouter Sipma heeft mede de organisatie van dit evenement in handen. Robbert Willemsen

Damclub Hijken DTC houdt van zondag 11 tot en met vrijdag 16 oktober voor de tweede keer de Damweek Hijken. Door meerdere locaties – Dorpshuis De Dorpshoeve, Eetcafé de Dorpskern en gymzaal De Kamp - te gebruiken, is het mogelijk om het toernooi op een veilige manier te organiseren.

Hoofdact is het Open Herfsttoernooi, waarin 56 deelnemers uit 4 landen naar de hoofdprijs dingen. Daarnaast zijn er prijzen te verdienen in verschillende ratingcategorieën en wordt ook een jeugdklassement opgemaakt. Publiek is niet welkom vanwege de coronabeperkingen, maar uitslagen en partijen worden snel na elke ronde ingevoerd. De opening van het toernooi op zaterdag 10 oktober gaat met een videoboodschap.

De winnaar van afgelopen jaar Jos Stokkel (1960) verdedigt zijn titel, maar krijgt zware concurrentie van collegagrootmeesters Guntis Valneris (LET, 1967), Alexander Baliakin (1961), Aleksej Domtsjev (LIT, 1978) en Hein Meijer (1961). Naast deze gevestigde orde proberen outsiders als Henk Grotenhuis ten Harkel en Henk Kalk, Peter van der Stap voor een verrassing te zorgen. Jeugdwereldkampioen Machiel Weistra (17) wil hoge ogen gooien, net als de jonge talenten Simon Harmsma (15) en Emre Hageman (15). En wat te denken van Roland Kreeft (14) en Lisa Scholtens (15) uit Hoogeveen? Kortom: een mooi gevecht tussen jong en oud.

Coronamaatregelen

Tijdens het toernooi wordt gespeeld volgens het ‘Protocol Verantwoord Dammen’, dat is opgesteld door de landelijke dambond KNDB in samenwerking met NOC*NSF. Dat houdt in dat tegenstanders op 1,5 meter van elkaar zitten – ook ten opzichte van de volgende tafel. Verder worden na elke ronde bord en schijven gereinigd. Daarnaast worden gebruikelijke maatregelen als 1,5 meter afstand houden, registratie bij aankomst en het desinfecteren van handen in acht genomen.

Onlineprogramma

Om toch betrokkenheid te genereren van buitenaf wordt er een onlineprogramma georganiseerd: dagelijks maakt grootmeester Wouter Sipma een kort verslag via een livestream op YouTube. Behalve het bepalen van de ‘partij van de dag’, interviewt hij deelnemers en andere gasten kort. Verder is er donderdagavond een open online clubavond van Hijken DTC, waar alle dammers die thuis zitten aan mee kunnen doen.

Het evenement is te volgen via toernooiwebsite https://damweekhijken.nl/

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe