Duurzame tip van EC DS: kook eens met restwarmte

De hooimadam Godfried Westen

De EnergieCooperatie Duurzame Smildes (EC DS) helpt en adviseert klanten om duurzamer (zuiniger) te leven. Energie VanOns, de coöperatieve energieleverancier waar EC DS mede-eigenaar van is via de Drentse Koepel, stuurt haar klanten periodiek besparingstips.

Woordvoerder Godfried Westen: ‘Zoals de volgende tip die je niks kost maar wel een besparing oplevert: kook met restwarmte. Voor bijna elke warme maaltijd kun je slim gebruikmaken van restwarmte. Eieren acht minuten laten koken? Nergens voor nodig. Breng het water met de eieren aan de kook, kook ze een minuutje en draai dan het gas uit. Met de deksel op de pan heb je na tien minuten alsnog hardgekookte eitjes. Dezelfde truc kun je toepassen op pasta, rijst en groente. Het duurt maar een beetje langer en scheelt bij elkaar opgeteld best veel.’

Een dorpsgenoot heeft een hooimadam gemaakt van restmateriaal: een oude wollen deken en reststukjes stof. Een dergelijke hooimadam is handig, zo vertelt Westen: ‘Wie vaak stoofschotels, soep of gedroogde bonen kookt, bespaart op gasverbruik met een hooimadam. Dit is de moderne variant van de ouderwetse hooikist.’

Alle opbrengsten van de EC DS worden geïnvesteerd in verduurzaming van de gemeenschap, onder andere door aanplant van (vrucht-)bomen, insectenhotels voor basisscholen en ‘zegeningen van hemelwater’. Voor nieuwe klanten is overigens nog een waterton met aansluitmateriaal beschikbaar (zo lang de voorraad strekt).

Binnenkort levert EC DC lokaal opgewekte groene Smilder stroom van Zonnepark Leemdijk. Voor informatie of nog meer besparingsadviezen kan gemaild worden naar ecduurzamesmildes@gmail.com of bel 0642160369.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe
menu