Een kijkje in het leven van Christel

Annelies Kok geeft de aanwezigen een kijkje in het leven van 'Christel'. Hugo Faber

Op het moment dat premier Rutte en minister De Jonge de tweede (gedeeltelijke) lockdown maatregelen uitspraken schoven verschillende belangstellenden aan bij een diner in De Klipper in Zwiggelte. Niet zomaar een diner, maar in het kader van een dinerlezing.

Het boek ‘Verboden Erfenissen’ van Annelies Kok stond dinsdagavond centraal.

De organisatie van de avond was in handen van Het Logboek en Podia Midden Drenthe.

Deze roman is gebaseerd op een waargebeurde familiegeschiedenis. Annelies Kok vertelt: ‘Mijn bron is een 75-jarige vrouw, ‘Christel’. Haar vader was een fanatieke NSB´er en een autoritaire en onvoorspelbare man. Haar moeder was Duitse, opgevoed door een fel aanhangster van Adolf Hitler.’

In dit boek beschrijft Kok hoe traumatische gebeurtenissen doorwerken in volgende generaties: ‘Het verhaal van ‘Christel’ en de geschiedenis van haar moeder wordt verteld afwisselend vanuit hun perspectief.’ Het is een aangrijpende roman en een meeslepend verhaal en beschrijft de periode tussen 1920 en 2015.

Dit alles heeft een grote invloed gehad op het verloop van het leven van ‘Christel’. De gevolgen van het oorlogsverleden van met name haar vader, maar ook het feit dat haar moeder nooit echt voor haar op is gekomen had grote invloed op het verloop van het leven van ‘Christel’.

Annelies Kok (Zeist, 1954) was werkzaam als fysiotherapeut in Westerbork en had een coachingpraktijk te Zwiggelte. Ze schrijft artikelen voor het blad Fragmenten van de Historische Vereniging voormalige gemeente Westerbork. Ook is ze vrijwilliger bij Herinneringscentrum kamp Westerbork en samensteller Westerborkportretten op de gelijknamige website.

ISBN: 978-94-6365-237-7

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe