Een onbekend verhaal van Westerbork: Thijs Rugebregt (74) vertelt over zijn jeugdband

Thijs Rugebregt. ADAK theater

Kamp Westerbork: iedereen kent deze naam van de vreselijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Veel minder mensen weten dat de locatie vanaf 1951 ‘Schattenberg’ werd genoemd. Tientallen Molukse gezinnen werden ondergebracht in de barakken uit de oorlog: oud-KNIL-soldaten met hun vrouwen en kinderen. Het was de bedoeling dat ze er hoogstens zes maanden zouden blijven, het werd 20 jaar.

In 2021 brengt AAN DE ANDERE KANT de complexe Moluks-Nederlandse geschiedenis tot leven in een theatrale ontdekkingstocht over het voormalige kampterrein. Het is dan 70 jaar geleden dat de eerste Molukse bewoners aankwamen in Kamp Schattenberg.

Bijzonder project

Onder leiding van Anne van Slageren, Mietji Hully, Pieter Anthony en bekende theatermaker Jos Thie spelen meer dan 70 Molukkers en Nederlanders mee in dit bijzondere project. Bezoekers worden met bussen van het Herinneringscentrum naar het kampterrein gebracht en gaan daar op een ontdekkingstocht langs verschillende theaterscènes. In elke scène zien ze een ontmoeting tussen een Molukker en een Nederlander: schurend, verrassend, confronterend maar altijd met de hoop op verzoening.

Het ontstaan van de Molukse gemeenschap in Nederland ging gepaard met veel heimwee, verdriet, verbroken beloftes, onbegrip en geweld. Drie generaties Molukkers en Nederlanders worden daar tot op de dag van vandaag mee geconfronteerd. Soms heel direct als slachtoffer van de acties en gijzelingen in de jaren zeventig. Meestal indirect, maar niet minder ingrijpend, als slachtoffer van racisme, discriminatie en uitsluiting. Dit verhaal is inmiddels zo verbrokkeld en in stukjes uiteengevallen dat voor veel mensen de duiding en samenhang ontbreekt. Maar hoe kunnen we vreedzaam samenleven als we elkaars geschiedenis niet kennen?

Theatrale ontmoetingen

AAN DE ANDERE KANT wil hier verandering in brengen door middel van een aantal theatrale ontmoetingen waarin met verschillende kunstdisciplines, zoals toneel, muziek en film, de Moluks-Nederlandse geschiedenis opnieuw wordt verteld.

Al aan het begin van de ontdekkingstocht komen bezoekers een groot kunstwerk tegen van kunstenaars Karin van der Molen, Junus Ririmasse en Dick Latul: het Nest van de kaketoe. Hierin liggen voorwerpen die beladen zijn met herinneringen van mensen die ooit in Schattenberg woonden.

Iedere bezoeker krijgt een briefje mee met het verhaal van een van deze oud-bewoners en draagt zo de geschiedenis met zich mee. Na afloop van de voorstelling kunnen de bezoekers korte interviews bekijken met de mensen van Schattenberg.

De komende tijd verschijnt in deze krant elke maand een voorproefje hierop. Achter elk voorwerp, elk verhaal gaat een heel leven schuil. Bent u klaar om een onbekend verhaal te ontdekken?

Herinneringen

Voor meer informatie over de voorstelling en de start van de kaartverkoop houdt u www.adak-theater.nl in de gaten. Hebt u zelf herinneringen aan Schattenberg? Meld uw voorwerp aan op www.adak-theater.nl/nest-van-de-kaketoe.

In de zomer van 2021 vertelt AAN DE ANDERE KANT met een theatrale ontdekkingstocht het verhaal van de Moluks-Nederlandse geschiedenis in Kamp Westerbork. Hier leest u alvast de verhalen van mensen die tussen 1951 en 1971 woonden in barakken van Schattenberg, zoals het kamp na de Tweede Wereldoorlog werd genoemd. Meer lezen over de theatervoorstelling of zelf uw verhaal insturen? Kijk op www.adak-theater.nl .

Thijs Rugebregt

Thijs Rugebregt (74) bewaart een plakboek van zijn jeugdband: ‘Overal in het kamp waren er bandjes die muziek speelden. Het waren los-vaste groepjes die met elkaar speelden en veel wisselden. Als er wat te doen viel in de Schouwburg dan vormden er zich groepen. Mijn broer Danny heeft in 1960 een plakboek gemaakt over The Strolling Players. Mijn neef vond het bij een verhuizing. Ik koester deze mooie herinnering aan Schattenberg over het ontstaan van de The Strolling Players.’

Thijs Rugebregt stond in 1956 als tienjarige al op het podium van de Schouwburg in Schattenberg met de band de Rocking Boys, ter gelegenheid van de kerstviering met de RMS-regering. Ze speelden Silent Night , Rock Around the Clock (van Elvis Presley) en See You Later Alligator (Bill Haley and the Rockets), met drie gitaren, een trom en een eigen gemaakte bas van een theekist, met één snaar. Er was nog geen contrabas.

Neusjes tegen de ramen

De jongens repeteerden altijd bij de Rugebregts in huis en dan keken alle kinderen van de buurt met hun neusjes tegen de ramen aangedrukt naar binnen. Ze speelden vaak buiten het kamp in de wijde omtrek van Assen, Coevorden en Emmen. Hun succes werd hun echter door de kerkraadsleden niet in dank afgenomen…

In 1957 gingen ze verder als ‘The Strolling Players’ en boekten daarmee veel succes met optredens in het hele land. Thijs verving als drummer de geblesseerde August Sapulette bij een talentenjacht in Groningen, Zwolle en Utrecht. Ze eindigden daarmee in de finale voor de VARA op 25 juni 1960, op de derde plaats van het programma ‘Teenagers Ritme’. Door hun succes kwamen ze in programma’s met de Blue Diamonds, deden ze optredens in het hele land en traden zelfs op in Duitsland.

Thijs maakt nog regelmatig fietstochten. Als hij naar Schattenberg fietst parkeert hij de fiets altijd bij de V-vormige berkenboom, die er al stond in zijn kinderjaren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe