Expositie: een verschrikkelijke brand verwoestte in 1820 77 woningen in Beilen

Een oude foto van het centrum in Beilen. Historische Vereniging Beilen

Op 8 augustus 1820 gingen binnen 1,5 uur tijd, 77 van de toen totaal 98 woningen en boerderijen in Beilen in vlammen op. Dat is komende zaterdag exact 200 jaar geleden. Ter gelegenheid daarvan is een expositie ingericht.

De coronamaatregelen laten het helaas niet toe om in de bibliotheek een expositie te maken over de grote brand in Beilen.
Op de locatie van de Historische Vereniging Gemeente Beilen, Kruisstraat 4, is momenteel een kleine expositie over de grote brand van Beilen, in de etalage te zien.

Eén vrouw kwam bij de vlucht op 8 augustus 1820 door het vuur om het leven. Een enorme ramp, die landelijk grote bekendheid kreeg.
Om bij te dragen aan het herstel van Beilen werden in het hele land collectes gehouden. Zelfs het Koninklijk Huis doneerde geld, evenals provinciale besturen en steden.

Het vuur begon om ongeveer 9.30 uur midden in de Brinkstraat in de smederij van Kuik, waar hooi door vonken vlam vatte. Met een zuidwestelijke wind kwam het vuur tot achter in de Bisschopsstraat bij de pastorie.
Het gemeentehuis stond naast de smederij in de Brinkstraat, maar gelukkig uit de wind. Dit pand had dus geen schade.

Een goed functionerende brandweer was er niet. Geen tankautospuit, geen uitschuifbare ladders, geen speciale hittewerende kleding etc.
Vier mensen waren aangesteld om bij een brand te hulp te schieten. Het enige gereedschap dat ze hadden was een haak om muren etcetera om te kunnen trekken. Voor water was men op putten, de Beilerstroom of de Beilervaart aangewezen. Voor deze brand was het beschikbare water te ver weg en de putten bij de huizen waren door het vuur vlakbij niet te gebruiken.

www.historiebeilen.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe