Geen verwendag maar een verrassingspakketje voor honderden mantelzorgers

Namens de drie Jumbo's in Midden-Drenthe laadde Matthijs Mulder rekken vol met pakketjes uit bij het Knipselmuseum. Hugo Faber

Mantelzorgers. Zij zijn onmisbaar in deze maatschappij. Toch is mantelzorg niet vanzelfsprekend. Reden voor het Contactpunt Mantelzorg de honderden mantelzorgers in de gemeente Midden-Drenthe in het zonnetje te zetten. Dinsdag 10 november wordt begonnen de vele mantelzorgers in deze gemeente te verrassen met een mooi pakketje.

Voorzitter van Contactpunt Mantelzorg José Post was er de laatste weken druk mee. Het organiseren van de pakketjes, genoeg vrijwilligers regelen voor de verspreiding, contacten met sponsoren als gemeente, Welzijn, Knipselmuseum, Huus van de Taol en anderen. ‘Vanwege corona kon onze jaarlijkse verwendag niet doorgaan’, zo legt José Post uit. ‘Hartstikke jammer natuurlijk, maar we vonden wel dat we iets moesten doen. We brengen nu pakketjes rond om de bij ons bekende mantelzorgers te verrassen.’

Daarmee wordt dinsdag begonnen. Die dag, 10 november, is uitgeroepen tot landelijke Dag van de Mantelzorg. De drie Jumbovestigingen in Midden-Drenthe hebben het Contactpunt geholpen om een mooi cadeaupakketje samen te stellen: ‘Hiervoor zijn we de Jumbo’s heel erkentelijk’, zo vertelt Post. ‘Daarnaast zijn we ook blij met de inzet van de buurtbussen.’ De buurtbus rijdt niet vanwege corona, maar kan nu hulp bieden bij de verspreiding. ‘Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen’, aldus José Post.

Post beschikt over 400-500 adressen van mantelzorgers, verspreid door de gehele gemeente. Ze verwacht vooraf dan ook dat het niet lukt om dat dinsdag allemaal afgeleverd te krijgen maar, zo bevestigt ze gedecideerd, alle bij haar bekende mantelzorgers krijgen deze week een pakketje als waardering.

Vanaf eind deze week kan bij de gemeente Midden-Drenthe ook weer de jaarlijkse Mantelzorgwaardering aangevraagd worden. Inwoners die mantelzorg ontvangen kunnen, onder voorwaarden, deze waardering in de vorm van een vergoeding geven aan de mantelzorger(s).

De invulling van de gemeentelijke mantelzorgwaardering is tot stand gekomen in overleg met het Contactpunt Mantelzorg en de WMO raad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe