Keuze voor woningzoekers is verder beperkt

Het is voor velen een lastige markt. Pixabay

De woningmarkt in deze regio is in het derde kwartaal verder verkrapt. Het aanbod op de woningmarkt heeft het record aantal transacties in het derde kwartaal niet bij kunnen houden. Daarmee is de keuze voor woningzoekers verder beperkt. Wel zijn er nog altijd veel potentiële kopers.

NVM voorzitter Onno Hoes maakt zich, ondanks de vele transacties, grote zorgen over de toekomst van de woningmarkt. ‘De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaat. De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden.’


De NVM krapte-indicator is in het derde kwartaal op 2 uitgekomen, het laagste niveau van deze eeuw. Een consument kan bij zijn zoektocht nog maar uit twee woningen kiezen, terwijl normaal gesproken dat tussen de 5 tot 10 woningen zijn.

In totaal werden in het derde kwartaal in Midden-Drenthe 111 woningen verkocht, een jaar eerder was dat en 89. Dit is een stijging van maar liefst 24% ten opzichte van het derde kwartaal in 2019.

Transactieprijs

De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning was in het derde kwartaal in Midden-Drenthe 317.000. Een jaar hiervoor was dit 281.000. ‘Dit zijn extreme prijsstijgingen die we nog niet eerder gezien hebben’, aldus Annet Krikken van Woonaccent Makelaars.

Invloed van Corona op de woningmarkt

Van een coronadip, is dus net als in het vorige kwartaal, geen sprake. Het tegendeel lijkt eerder waar. Door het thuiswerken zijn er veel mensen die één of zelfs twee extra kamers wel fijn vinden. Daarnaast is de beeldvorming over Drenthe voor veel mensen veranderd. ‘Waar men eerst zei: “Drenthe, daar wil je toch niet wonen?”, is het nu ineens hip om hier te wonen’, aldus Mark Kerssies van Woonaccent Makelaars.

Trek naar landelijk gebied

Het afgelopen kwartaal zijn extra veel tweekappers en vrijstaande woningen verkocht. De populariteit van deze woningtypen is dus toegenomen. Hierdoor zijn de gemiddelde transactieprijzen met meer dan 10% toegenomen. Het past goed in het beeld dat steeds meer mensen de Randstad verruilen voor het wonen in een minder stedelijk gebied.

De gemiddelde woningprijs is fors toegenomen en de vraag is groot. Hierdoor zitten veel mensen met de vraag wat hun eigen woning momenteel waard is en vragen zich af wat wijsheid is. Eerst kopen met het risico op dubbele lasten, of eerst verkopen waarbij het risico is dat je niet kunt vinden wat je zoekt.

Wat is wijsheid? Neem dan contact op een NVM-makelaar voor een vrijblijvend gesprek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe