Koeien los

Koeien. Pixabay

Hans Brinke is boer en geeft een inkijkje in de dagelijkse gang van zaken op zijn boerderij. Geen enkele dag is gelijk:

Ineens schrik ik wakker, ik hoor een koe heel dichtbij loeien. Aangezien ik melkveehouder ben is het heel normaal dat ik koeien hoor als ik in bed lig. Maar nu hoor ik ze van héél dichtbij en de loopstal ligt op 50 meter afstand dus dat klinkt nooit als heel dichtbij. Even denk ik misschien zijn het de pinken van de buurman maar bij de volgende loei weet ik het zeker, de koeien zijn eruit!

We trekken snel wat kleren aan en ik zeg tegen mijn vrouw dat ze onze zoon ook maar even wakker moet maken om te helpen. Ik ren snel naar buiten en zie een aantal koeien vlak bij de tuin. Gelukkig zijn ze allemaal vrij rustig en lijkt het of ze zelf ook niet helemaal blij zijn met de situatie. Die drijf ik op het voerpad van de stal en hierna doe ik de deuren dicht. Die heb ik alvast.

Ondertussen zijn mijn vrouw en zoon er ook en we overleggen even hoe het beste te handelen. Oftewel, ik zeg hoe we het gaan doen en ren verder naar de weg waar er ook nog twee lopen. Mijn vrouw en zoontje proberen de koeien die achter de oude kippenschuur lopen bij elkaar te houden. Het gaat eigenlijk verbazingwekkend goed, met een paar minuten heb ik die twee koeien vanaf de weg bij de rest achter de kippenschuur gedreven. Ook deze drijven we op de voergang.

Nu komt ons dochtertje er ook aangelopen, door het lawaai is ze ook wakker geworden en wil ook helpen. Eerst drijven we de koeien die op de voergang lopen weer naar buiten, naar de goede kant van het voerhek. Hierna zijn er nog vier koeien over die rustig in de verkeerde weide liggen. Door een hek te verzetten kunnen die ook weer naar binnen. Ik ga voorop en op een aantal meter volgen mijn vrouw en kinderen. Ik moet zeggen: ik voel me supertrots.

Als alles weer op stal staat repareer ik het draad waar ze doorheen zijn gelopen. Misschien zijn ze ergens van geschrokken. Als alles voor elkaar is kunnen de koeien weer naar buiten, naar de goede weide.

De rust is weer hersteld en ik kan gezellig met mijn gezin ontbijten. Luisteren naar de grote verhalen van mijn kinderen....

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe