Mais

Ook de kinderen genieten met volle teugen op het bedrijf. Geke Enting

Geke Enting is naast moeder ook melkveehouder in Zwiggelte. Vele inwoners zullen gemerkt hebben dat de maisoogst begonnen is, ook bij de familie Enting:

Is de mais wel of niet rijp? Wanneer gaan we hakselen? Vragen die de afgelopen tijd veel bij ons over de tafel gingen. We voeren mais aan de koeien en het jongvee als energie- en zetmeelbron. Donderdag 24 september was het zo ver; de eerste mais wordt gehakseld!

’s Morgens komt er een hakselaar van de loonwerker en 2 trekkers met grote wagens. Het geluid van deze machines zorgt ervoor dat onze zoon uit bed stuift en enthousiast voor het raam staat te kijken hoe het perceel maïs, voor het huis, wordt gehakseld.

De hakselaar trekt de mais naar binnen, waar de plant vervolgens gesneden wordt in kleine stukjes. De maiskorrels worden gekneusd, met die bewerking komen de voedingsstoffen, bij het opeten, beter beschikbaar. Via een pijp worden de stukjes mais en gekneusde korrels in de grote wagen geblazen en vervolgens op een hoop gereden.

Het is van belang dat deze ‘kuilbult’ goed aangereden wordt en luchtdicht afgesloten voor de conservering van het voer en uiteindelijk de smakelijkheid voor de koeien. Onder toeziend oog van twee kleine kornuiten worden de eerste wagens mais bij huis gereden. Het ziet er goed uit!

Als vliegende keep die dag, zorg ik voor soep en broodjes; help ik plastic op de bult maken; enzovoorts. Gelukkig kwamen er nog wat extra handen om het plastic netjes op de kuilbult te maken. Met wind is het namelijk best een uitdaging om 60 meter lang plastic, 10 meter breed onder bedwang te houden.

Het eerste deel van de maisoogst 2020 is ingekuild en zit onder het plastic. De maïs die we nog niet gehakseld hebben volgt later, de korrels waren nog niet rijp genoeg.

Zelf telen we 3,5 hectare maïs en het merendeel van de maïs kopen we bij collega’s in de buurt. Zo ook de maïs voor het huis; de grond behoort niet tot ons bedrijf. De maïs die daarop geteeld wordt, is gevoed met onze koeienmest en wordt komende winter aan onze koeien en aan het jongvee gevoerd.

Door deze samenwerking tussen melkveehouder en akkerbouwer, kunnen we de mest die we produceren plaatsen in de buurt en halen we de gewassen die we nodig hebben ook van dichtbij. Een regionale samenwerking tussen akkerbouwer en veehouder zoals we veel zien in Drenthe!

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe