Marion Gruijters verzorgt expositie van foto's in de Beiler bieb

Marin Gruijters toont haar werk in de Beiler bibliotheek. Hugo Faber

Marion Gruijters-van Rijn (1961) uit Beilen verzorgt momenteel een foto-expositie in de bibliotheek van Beilen. Op verschillende plaatsen in de bibliotheek treffen bezoekers haar werken aan.

Elk werk is een compositie van meerdere foto’s, waardoor zeer verrassende effecten ontstaan. Door naar de foto’s te kijken haalt elke bezoekers ieder voor zichzelf iets anders uit de werken. De foto’s gaan een eigen verhaal vertellen. Ze ademen de sfeer uit van andere landen terwijl de foto’s vaak dicht bij huis zijn genomen.

Marion begon met fotograferen tijdens een vakantie op Curaçao in 2002 waar ze een digitale Fuji camera kocht om de beelden, natuur, de ontdekkingsreis van de haar toen nog jonge kinderen in documentaire vorm vast te leggen.

‘In 2004 kochten we ons huidige huis in Beilen en heb ik tijdens de bouw, technische en esthetische aspecten van het huis vastgelegd. Het bleek dat ik gevoel had voor detail, vorm en techniek.’

Uniek

Het land, waar de pony’s lopen van de familie Gruijters, bleek een uniek natuurgebied voor Marion, met een diversiteit aan landschapsstijlen wat uitdaagde om te fotograferen: ‘Een aantal van de foto’s die nu geëxposeerd wordt in de bibliotheek zijn hier gemaakt. Daarnaast zijn foto’s gebruikt van het Waddengebied en het Dwingelderveld.’

Marion Gruijters verdiepte zich in de loop van de tijd meer en meer in de fotografie en de verschillende mogelijkheden: ‘Mijn huidige camera, Sony RX10 III, geeft mij voldoende mogelijkheden om me verder in de fotografie te bekwamen. Ik maakte de afgelopen maanden met deze camera vele reportages voor onder andere de Stichting Dierenweide, Humanitas Midden Drenthe, de Noordshow te Assen en de Kleindier Vereniging Midden Drenthe.’

Recent schafte zij voor deze camera een microfoon aan zodat ze eveneens kan gaan filmen: ‘Het blijkt dat een familielid (Nöggerath) van mij rond 1900 een bekwaam filmer en filmproducent was. Wie weet heb ik dit eveneens in de vingers en ga ik de uitdaging aan’, vertelt Marion met een knipoog.

Dat haar werk gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat de hoofdfoto van de poster voor de laatste Noordshow door Gruijters gemaakt werd en ook die van de poster voor volgend jaar.

De foto-expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Beiler bibliotheek. Omdat het niet mogelijk is om de ruimte te gebruiken, waar normaal de exposities plaatsvinden, exposeert Marion Gruijters haar werken tussen de boeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe