Mieke Damsma: 'We zijn op onszelf teruggeworpen, terwijl we elkaar meer dan ooit nodig hebben'

Mieke Damsma. Gemeente Midden-Drenthe

Burgemeester Mieke Damsma schreef de volgende kersttoespraak, speciaal voor de inwoners van de gemeente Midden-Drenthe:

We wisten al dat het hele andere kerstdagen zouden worden dan we gewend zijn. Maar dat er maandagavond 14 december een strenge lockdown werd aangekondigd, heeft ons toch wel enigszins overvallen. Zware maatregelen die ons vrijwel allemaal op de één of andere manier treffen.

De horecazaken die al sinds half oktober geen gasten meer mogen ontvangen. Ondernemers die in de laatste dagen voor kerst geconfronteerd werden met sluiting van hun winkels. En voor ieder van ons geldt dat ons sociale leven al heel lang op een laag pitje staat.

We zijn min of meer op onszelf teruggeworpen, terwijl we elkaar misschien wel meer dan ooit nodig hebben. Omdat we het coronavirus alleen met z’n allen onder controle kunnen krijgen. En het valt niet mee om vol te houden. Want, wat willen we elkaar weer graag in de armen kunnen sluiten, weer gezellig kunnen winkelen, het glas kunnen heffen in het café of lekker uit eten gaan. En juist daarom is het belangrijk om ons aan de maatregelen te houden, want alleen dan krijgen we de besmettingscijfers naar beneden en kan het normale leven weer op gang komen.

Maar ik wil u niet alleen oproepen om u aan de maatregelen te houden. Ik doe ook een beroep op u om naar elkaar te blijven omkijken. In je eentje bij iemand op bezoek gaan, kan gewoon en doet wonderen. Een belletje, met of zonder beeld kan voor een oppepper zorgen. Of een kaartje in de brievenbus om te laten weten dat je aan iemand denkt.

En we kunnen onze lokale ondernemers ondersteunen door eten te bestellen bij de plaatselijke horeca en onze kerstcadeaus lokaal online te kopen.

Er wachten ons bijzondere kerstdagen en een bijzondere jaarwisseling. Anders dan voorgaande jaren en hopelijk ook anders dan komende jaren. Maak er mooie dagen van. Zorg goed voor elkaar, door het in kleine kring te vieren, en tegelijkertijd oog voor anderen te hebben.


Mieke Damsma

burgemeester

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Krant van Midden Drenthe